fallback-thumbnail

Predsednik Pavšič opozoril ministra na težave SSG

Predsednik SKGZ Rudi Pavšič je ministra Boštjana Žekša in njegovega sodelavca Borisa Jesiha opozoril na velike težave, ki spremljajo oblikovanje novega statuta Slovenskega stalnega gledališča. Dežela, Pokrajina in Občina Trst hočejo imeti večino v upravnem svetu teatra, kar je po Pavšičevem mnenju nesprejemljivo. Gledališče bi s tem izgubilo značaj slovenskega gledališča, saj bi bila manjšina pri njegovem vodenju v podrejenem položaju, kar bi bilo lahko za ustanovo usodno. SKGZ predlaga, da statut SSG znova vzame v roke Prefektura, ki je že veliko prispevala za premostitev znane finančne krize gledališke ustanove.

»Takrat smo se dogovorili za enoletni budžet SSG v višini 1,5 milijona evrov, sedaj kaže, da bo proračun znašal dva milijona evrov,« je povedal predsednik SKGZ. Ta prekoračitev proračunskih načrtov se mu nikakor ne zdi smotrna in koristna, saj se Pavšič boji, da bi po tej poti spet nastradale ostale manjšinske organizacije. Ne smemo namreč pozabiti, da SSG dobiva dobršen del sredstev iz državnega sklada zaščitnega zakona. Pavšiču je tudi očital gledališču, da ne dovolj goji svoje vsedeželne vloge (v Benečiji SSG žal skoraj ne poznajo, je poudaril) in da se vse bolj uveljavlja kot izključno tržaško gledališče.

Žekš ni bil ravno zadovoljen s Pavšičevimi besedami o stanju v gledališču. Če je res tako, je poudaril minister, Slovenija gotovo ne bo krila morebitnega proračunskega deficita SSG, zato je treba po njegovem, če držijo trditve predsednika SKGZ, čimprej ustaviti težnjo po prekomernem trošenju denarja v teatru.

Povezane objave

V Evropski prestolnici kulture naj ostanejo meje odprte
Prvomajsko slavje v Števerjanu
ŽIVEL 1. MAJ!