milan-kucan

Predsednik Milan Kučan v TKS o Šušmeljevi knjigi

 

 

Prvi predsednik Republike Slovenije Milan Kučan bo sodeloval na predstavitvi  knjige Jožeta Šušmelja »V Trstu ob osamosvajanju Slovenije«, ki jo bosta Slovenska kulturno-gospodarska zveza in Generalni konzulat RS v Trstu predstavila v petek, 12. oktobra, ob 18. uri v Tržaškem knjižnem središču. Predsednik Kučan je bil v središču dogajanja v času osamosvajanja Slovenije in o njegovi pomembni vlogi posebej piše Šušmelj v svoji knjigi. Na predstavitvi bosta sodelovala tudi zgodovinar Jože Pirjevec, ki je napisal spremno besedo, ter predsednik SKGZ Rudi Pavšič.

Knjiga obravnava obdobje 1990-1995. Čas in prostor sta bila izredno dinamična: politično dogajanje je bistveno vplivalo na odnos Italije do osamosvajanja Slovenije. Krajevna politika je večkrat ovirala spravljiv odnos italijanske vlade do Slovenije. Šušmelj posebej obravnava nekatere dogodke, ki so zaznamovali naše kraje. Spominja se neučinkovitega prizadevanja za podpis trilateralnega sporazum med Italijo, Slovenijo in Hrvaško ter se posebej zaustavlja pri naši narodni skupnosti in njenih različnih pristopih v procesu osamosvajanja Slovenije.

Razpadanje Jugoslavije in nastajanje nove države je politični desnici na Tržaškem dalo nov zagon in z večjo močjo se je začelo ponovno govoriti o brisanju Osimskih sporazumov ter o spremembi državnih meja. V nasprotju s temi gledanji je Dežela FJK, v kateri so imeli večino krščanski demokrati in socialisti, z naklonjenostjo spremljala in podpirala osamosvojitev Slovenije.

»Dogajanje ob osamosvajanju Slovenije je bilo v Furlaniji Julijski krajini tesno povezano s slovensko-italijanskimi odnosi, zato sem za lažje razumevanje napisal prikaz tega zapletenega obdobja, ki je pisana kot mozaični opis posameznih dogodkov, ki naj bi skupaj delovali kot celota«, je napisal avtor knjige.

 

Trst, 10. oktobra 2018

 

Povezane objave

Predstavili blagovno znamko Slovenci v Italiji
Na srečanju mladih Slovencev iz zamejstva in sveta zagotovila o nadaljnji podpori
Republika Slovenija obeležuje Dan državnosti