552fa1d2aef8d

Predsednik Borut Pahor s predstavniki slovenske manjšine v Italiji

Na povabilo predsednika republike Boruta Pahorja bo prihodnjo sredo, 22.4., na uradnem obisku v Sloveniji italijanski predsednik Sergio Mattarella. To bo prvo srečanje predsednikov, od kar je Mattarella v začetku februarja nadomestil Giorgia Napolitana. Kmalu po začetku njegovega sedemletnega mandata sta se predsednika sicer pogovarjala po telefonu in se dogovorila, da bosta nadaljevala dinamiko sodelovanja, kakršno sta državi imeli v času prejšnjega italijanskega predsednika. Ob tem sta poudarila pomen medsebojnega zaupanja, iskrenosti in dialoga za odnose med sosednjima in prijateljskima državama.
Sosednja Italija je za Slovenijo zelo pomemben gospodarski partner – najpomembnejši na področju turizma, drugi na področju zunanje trgovine in tretji investitor. Državi sodelujeta na vrsti področij. V ospredju je ves čas vprašanje slovenske narodne skupnosti v Italiji. Pahor se je sicer prav včeraj v luči obiska italijanskega predsednika srečal s predstavniki slovenske manjšine v Italiji.
Slednji so Pahorja seznanili z aktualnim položajem slovenske narodnostne manjšine v Italiji ter ugotovitvijo, da se generalno njihov položaj izboljšuje, vendar bi lahko nepravilno izvajanje sistemskih reform v Italiji ogrozilo uresničevanje njihovih dosedanjih pravic. Pri tem so še posebej izpostavili spremembo volilnega sistema za poslansko zbornico in uveljavljanje reforme lokalne avtonomije oziroma povezovanja občin v Furlaniji Julijski krajini. Pahor je dejal, da bo sogovorniku, italijanskemu predsedniku predstavil pomen slovenske narodne manjšine v Italiji in ga zaprosil za posluh pri reševanju vprašanj, ki pomembno vplivajo na njihov položaj in delovanje. V zvezi z obiskom v Sloveniji je Mattarelli spomenico poslal podpredsednik deželnega sveta Igor Gabrovec.
Po Ljubljani, kjer se bo sestal tudi s predstavniki vlade in parlamenta, bo Mattarella obiskal Zagreb. V četrtek, 23. aprila ga bo tam sprejela nova predsednika Kolinda Grabar Kitarović.
(Primorski dnevnik, 16. aprila 2015)

Povezane objave

Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ
FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst