Sveča sožalje

Predsednica SKGZ Ksenija Dobrila izrazila sožalje srbski skupnosti

Ob tragedijah, ki sta v prejšnjih dneh pretresli Srbijo, je predsednica SKGZ Ksenija Dobrila izrazila sožalje in bližino generalni konzulki Republike Srbije v Trstu Ivani Stojiljković. Dopis objavljamo v celoti.

Spoštovani,

pretreseni nad tragedijo, ki je prizadela OŠ Vladislava Ribnikarja v Beogradu in strelskega napada v Duboni, v imenu članov in organizacij Slovenske kulturno-gospodarske zveze SKGZ, krovne organizacije Slovencev v Italiji, izražamo srbski skupnosti v FJK in srbskemu narodu svojo srčno bližino in občuteno sožalje.

Brezumno nasilje je pljusknilo tudi k nam v Evropo in sedaj tudi tu trepetamo za naše otroke in mlade, ker nihče ni več imun pred brutalnostjo brezvestnežev, ki ne poznajo sočutja, ljubezni in empatije, neuravnovešenih okrutnih posameznikov, ki se zaradi sovražnosti, maščevalnosti in vcepljene negativnosti ne morejo upreti nagnjenju, da bi uporabili sredstva za množično uničevanje. Naša civilizacija je dopustila razmah proizvodnje in posesti orožja do take mere, da je dejansko  ogrožena vsa družba in še posebej njeni najšibkejši člani, otroci in mladostniki v šolah. Nasilje, pohlep in egoizem izrinjata tovarištvo in čut solidarnosti, humanizem kopni na račun skrajnega izključujočega individualizma.  Vsi, ki v srcu dobro mislimo, bi morali stopiti skupaj, v znamenju sožitja, ljubezni, povezanosti in kljubovati s kolektivno voljo proti nečloveškosti, razdejanju in nadvladi koristoljubja.

V mislih iskreno sočustvujemo z družinami žrtev, s šolsko skupnostjo in z vsemi državljani države Srbije; vsem ranjenim pošiljamo prisrčne želje po čimprejšnjem okrevanju in vaši skupnosti mnogo življenjske moči in odpornosti.

Povezane objave

Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ
FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst