Liliana-Segre

Predsednica SKGZ Ksenija Dobrila izrazila solidarnost senatorki Liliani Segre

Predsednica SKGZ Ksenija Dobrila je izrazila podporo in bližino doživljenjski senatorki Liliani Segre, ki je bila v zadnjih časih tarča ostrih napadov in groženj. Senatorka Segre se je predsednici Dobrila prisrčno zahvalila.

"Odločitev milanskega prefekta, da Vam dodeli doživljenjsko nadzorstvo s strani varnostnih sil, nazorno kaže na porast revizionističnih pojavov, na krepitev rasizma, netolerantnosti, verbalnega in vedenjskega nasilja, dejansko na nevarno politično vzdušje v naši državi.

Že kot otrok ste v zloglasnem nacističnem taborišču Auschwitz okusili vso okrutnost človeškega zla, ki Vam je vtisnil v dušo in telo neizbrisno sled. Občudujemo vašo pokončno držo, vseživljenjsko zavzemanje za ohranjanje zgodovinskega spomina in naprezanje za civilne pravice in demokratično rast.  Na tej osnovi je nastal vaš plemenit predlog za ustanovitev komisije proti nestrpnosti, rasizmu, antisemitizmu in spodbujanju sovraštva. V normalnih družbenih okoliščinah in v demokratični državi bi morale vse politične sile podpreti tak predlog. Žal se to ni uresničilo.  Posledice vaše civilne angažiranosti so res nezaslišane in sramotne za državo, ki je nastala iz odporništva. Grožnje, ki jih prejemate, predstavljajo hudo nevarnost za demokracijo. Ne smemo jih podcenjevati in dodopuščati širjenja rasističnih in fašističnih stališč, vse parlamentarne skupine pa bi se morale ograditi od nestrpnosti, ki se vse bolj nevarno širi okoli nas.

Demokracijo, ki so nam jo zagotovili naši predniki s svojim uporom fašizmu, moramo trdno in brezpogojno braniti. Slovenska kulturno-gospodarska zveza, krovna organizacija Slovencev v Italiji, je bila ustanovljena na osnovi plemenitih vrednot antifašizma in jim je še danes zvesta, Zato Vam, cenjena senatorka, prepričano in iskreno izražamo srčno bližino in solidarnost."

 

Odgovor Liliane Segre:

Presidente,

Ma grazie ! La solidarietà è merce rara. Fa bene allo spirito. Anche il richiamo, quasi mnemonico, ai valori non negoziabili sui quali poggiano le democrazie occidentali ci fa sentire più umani.

Un cordiale saluto,

Lilliana Segre

Povezane objave

Predstavili blagovno znamko Slovenci v Italiji
Na srečanju mladih Slovencev iz zamejstva in sveta zagotovila o nadaljnji podpori
Republika Slovenija obeležuje Dan državnosti