sestanek-glasbene

Predsednica ostaja Breda Pahor, v upravni svet se vrača SSO

TRST – Včeraj zasedala skupščina ustanovnih članov Slovenskega stalnega gledališča

Dežela imenovala Rada Raceta – Vnadzornem odboru trije Slovenci

 

Skupščina ustanovnih članov Slovenskega stalnega gledališča je včeraj imenovala nov upravni svet in nadzorni odbor teatra. Breda Pahor je bila soglasno potrjena za predsednico osrednje manjšinske gledališke hiše, podpredsedniško funkcijo pa bo po novem opravljal Rado Race. V upravni svet se vrača ludi Svet slovenskih organizacij.

Vsak ustanovni član Slovenskega stalnega gledališča ima kot znano pravico, da predlaga enega kandidata, zaradi ukinitve Pokrajine Trst pa je deželna uprava, ki je prevzela njene pristojnosti na kulturnem področju, tokrat predlagala dva. Odbornik za kulturo Gianni Torrenti je tako na včerajšnji skupščini dejal, da sta njegova kandidata odvetnik Rado Race in Livia Amabilino, sicer predsednica mestnega gledališča La Contrada. Tržaška občina, ki jo je zastopala odbornica za gledališča Serena Tonel, je za člana upravnega sveta predlagala Giuliana Caputija. Italijanski scenarist in režiser bo tako na tem mestu zamenjal računovodjo Paola Marchesija, ki je v stavbo v Petronijevi ulici vstopil leta 2009 kot izredni pooblaščeni upravitelj (z Andrejem Berdonom), po takratni krizi pa je bil imenovan tudi v upravni svet.

Ustanovna člana SSG sta tudi obe krovni organizaciji Slovencev v Italiji. Predsednik SKGZ Rudi Pavšič je za članico upravnega sveta predlagal dosedanjo predsednico Bredo Pahor, Walter Bandelj pa v imenu SSO Majo Lapornik. Pavšič je na pooblastilo Društva Slovensko gledališče predlagal tudi dosedanjega člana upravnega sveta Adriana Sossija.

Skupščini je predsedovala dosedanja predsednica Breda Pahor, ki pa ni imela volilne pravice. Predstavniki ustanovnih članov so soglasno potrdili vse omenjene kandidate in tudi izvolili predsednico in podpredsednika; v naslednjem triletju bosta, kot omenjeno, upravni svet SSG vodila Breda Pahor in Rado Race. Skupščina je tudi imenovala člane nadzornega odbora, ki bodo po novem vsi Slovenci. Italijansko kulturno ministrstvo MIBAC je namreč za svojega predstavnika imenovalo (dosedanjega člana nadzornega odbora) Borisa Valentiča, ob njem pa bosta delovanje teatra nadzorovala še Giuliano Nadrah in Mara Petaros.

Ob robu skupščine je Walter Bandelj izrazil zadovoljstvo, da je Svet slovenskih organizacij ponovno zastopan v upravnem svetu SSG (članstvo so pred tremi leti »zamrznili« zaradi nestrinjanja s potekom volitev takratnega upravnega odbora). Poudaril je, da je prepričano podprl izvolitev predsednice Brede Pahor in da sta se obe krovni organizaciji dogovorili tudi o tem, da je treba oživeti delovanje Društva Slovensko gledališče in izvoliti novo vodstvo.

Potrjena predsednica Breda Pahor je za naš dnevnik izjavila, da želi, da bi bila pravkar začeta sezona čim bolj uspešna, medtem pa bo moral nov upravni svet rešiti nekatera upravna in sindikalna vprašanja. Ustanovne člane je pozvala, naj se dogovorijo glede potrebnih statutarnih sprememb (na katere teater čaka že več mesecev). Za večletno sodelovanje v vodstvenih organih se je v imenu gledališča zahvalila Paolu Marchesiju, Marti Verginella in dosedanjemu predsedniku nadzornega odbora Pierluigiju Canaliju. (pd)

Povezane objave

Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ
FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst