ban-peterin

Pred Rudijem Pavšičem odhajata Tomaž Ban in David Peterin

 

 

SKGZ pred velikimi kadrovskimi spremembami

TRST – Slovenska kulturno-gospodarska zveza bo v prihodnjih tednih in mesecih doživela korenite kadrovske spremembe. Na deželnem kongresu, ki bo v začetku marca v tržaškem Kulturnem domu, se bo po več kot dvajsetih letih predsedovanja poslovil Rudi Pavšič, v Trstu in Gorici pa še prej pokrajinska predsednika Tomaž Ban in David Peterin, medtem ko bo na Videmskem za krmilom SKGZ skoraj gotovo ostala Luigia Negro iz Rezije. Ban in Peterin sta svoj odhod najavila na pokrajinskih zborih individualnih članov SKGZ, ki se ju je udeležil tudi Pavšič. Pokrajinska predsednika zapuščata funkciji iz osebnih oziroma službenih razlogov.

 

Skok v neznano?

Pavšič je v Trstu in v Gorici pojasnil, da spremembe na vodilnih mestih SKGZ ne pomenijo skoka v neznano, nove voditelje pa je pozval, naj gledajo naprej in naj se ne preveč ukvarjajo s preteklostjo. Deželni predsednik se je prepričano udeležil tržaške antifašistične demonstracije proti shodu CasaPound, soglaša pa s Paolom Rumizem, ki je obžaloval, da je bila tržaška pobuda preveč naravnana na preteklost, premalo pa na negotovo evropsko prihodnost, ki jo ogrožajo ksenofobi in populisti.

Manjšina (glej zadnje deželne in parlamentarne volitve) je doživela zelo velik pretres, najhujše jo je odnesla levica, ki je prvič ostala brez slovenskega deželnega svetnika. Vprašanje, kot je v Gorici naglasil Igor Pahor, pa je kakšno SKGZ hočemo, potem ko so zmanjkali pretekli »katalizatorji«, na prvem mestu NOB. Za starejše so ti združevalni elementi še ostali, mladi pa razmišljajo povsem drugače.

Ni res, da mladih ni v zamejskem organiziranem življenju, mladih ni v SKGZ, je bilo slišati v Trstu, kjer so bile izrečene pohvale tabornikom RMV. Mnogi vodilni v SKGZ in v manjšini na sploh izhajajo prav iz taborniških vrst (in iz skavtskih v katoliškem delu). »Mladi predstavljajo velik razvojni potencial, na tem področju pa delujemo nekoordinirano,« je prepričan Livio Semolič, ki je izpostavil predvsem pomen odnosov s šolami, ki so odprte za sodelovanje s slovensko civilno družbo.

 

Odnos do SSO

Tomaž Ban je prepričan, da Svet slovenskih organizacij dejansko ni krovna manjšinska organizacija, temveč organ stranke Slovenska skupnost, kot priča dejstvo, da je njen predsednik tudi goriški občinski svetnik SSk. »Res je, da SSO in SKGZ nista enaki organizaciji, temveč sta si zelo različni, to pa še ne pomeni, da ne moreta sodelovati,« je Pavšič odgovoril Banu. Sodelovanje med krovnima je nujno, je dodal deželni predsednik, ki se je vprašal, kako bi na morebitni razdor gledali na Deželi, v Rimu in Ljubljani. Gotovo ga ne bi razumeli, kot ga ne bi večina pripadnikov manjšine.

 

 

 

Primorski dnevnik, 15. 11. 2018

 

Povezane objave

FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst
Iz Čedada odločen poziv za dvojezično šolstvo