parlament

Poziv za Slovenca v Rimu

Predsednika SKGZ in SSO, Rudi Pavšič in Walter Bandelj, sta v zvezi z novim volilnim zakonom, o katerem poteka te dni razprava v rimskem parlamentu, pisala predsedniku RS Borutu Pahorju sledeči dopis:
»Kot ste seznanjeni, si slovenska narodna skupnost v Italiji prizadeva, da bi nov zakon upošteval kriterije, na podlagi katerih bi bila omogočena izvolitev slovenskega predstavnika v poslanski zbornici in senatu.
Priznati Vam morava, da obstaja resna nevarnost, da ne bomo dosegli primerne zakonske rešitve. Sam zaščitni zakon ne daje velikih sistemskih zagotovil. Zato je veliko odvisno predvsem od politične volje zainteresiranih predstavnikov italijanskega parlamenta oziroma strankarskih vodstev. Ocenjujeva, da je v tem trenutku izrednega pomena, da tudi Republika Slovenija podpre naša prizadevanja.
V tem smislu se obračava na Vas s prošnjo, da bi v okviru dobrososedskih in prijateljskih odnosov, ki jih vzdržujete s predsednikom italijanske države Sergiom Mattarello, posredovali naša pričakovanja.«
Dopis sta v vednost posredovala še predsedniku vlade Miru Cerarju, ministru za zunanje zadeve Karlu Erjavcu, ministru za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazdu Žmavcu, veleposlaniku RS v Rimu Bogdanu Benku in generalni konzulki RS v Trstu Ingrid Sergaš.

Trst, 17. maja 2017

Povezane objave

V Evropski prestolnici kulture naj ostanejo meje odprte
Prvomajsko slavje v Števerjanu
ŽIVEL 1. MAJ!