Dvojezicne volilne izkaznice

Poziv tržaškim volivcem

V nedeljo se bo z drugim krogom volitev v Občini Trst sklenilo jesensko volilno obdobje. Slovenska kulturno-gospodarska zveza spodbuja vse Slovence, ki so tržaški občani, da se udeležijo volitev. Volilna pravica je velika pridobitev dvajsetega stoletja in hkrati dolžnost občanov, da soodločajo o svojih upraviteljih. Pri tem imamo Slovenci tudi možnost, da koristimo zakonske pravice, kot je v tem primeru dvojezična volilna izkaznica.

Prav tako se glede na dogajanje v preteklih dneh zelo jasno izrisuje ugotovitev, da je vrnitev skrajne desnice na politično prizorišče nevarna za demokratični red države, v kateri živi slovenska narodna skupnost. Objemi s fašisti in trepljaji po ramenih političnih sil, ki se nočejo opredeliti proti fašizmu, so jasen znak potencialne usmeritve tržaške lokalne politike v naslednjih petih letih. Na vzhodni italijanski meji nas zgodovina uči, da se šovinistični desničarski pritiski še bolj stopnjujejo, predvsem v odnosu do Slovencev, zaradi česar vidimo v moči stranke Bratje Italije nevarnost za našo skupnost.

Ne gre pa pozabiti niti na vse zamujene priložnosti zadnjih petih let, ko ni prišlo v Trstu niti do najmanjšega koraka v smeri potrjevanja prisotnosti slovenske narodne skupnosti. Še danes čakamo na definitivno ureditev openskega strelišča, zelenica na začetku Vrdelske ceste ni poimenovana po Marici Nadlišek Bartol, na Zoisovi hiši ni plošče, ki priča o slovenski zgodovinski dediščini v tržaškem mestnem središču, Mario Magajna še vedno čaka na svojo ulico v Trstu. Ob pozivu Občini, naj bodo table s poimenovanji posameznih teras na barkovljanskem nabrežju dvojezične, je bil odgovor uprave, da »to ni potrebno«. Nekaj dni po namestitvi tabel pa je edina dvojezična plošča posvečena Slovencu Martinu Jevnikarju izginila. Borba za to, da prejmejo otroci slovenskih sekcij občinskih vrtcev knjižico Škratov zvezek, je zahtevala ostre nastope in nekaj mesecev vztrajanja.

Slovenska kulturno-gospodarska zveza poziva skratka vse volivce, da se opredelijo za kandidata, ki se ni objemal z obuditelji fašističnih gibanj, ki so zaradi razdejanja rimskega sedeža državnega sindikata CGIL trenutno v priporu. SKGZ je v preteklih dneh naslovila dopis na generalnega tajnika CGIL Maurizia Landinija, s katerim mu je krovna organizacija izrazila vso svojo solidarnost. Antifašistično statutarno načelo SKGZ je bilo med drugim samoumevna podlaga, da je SKGZ podprla antifašistični shod, ki se je zgodil včeraj na Velikem trgu v Trstu in ki je jasno izrazil potrebo, da vodi Trst oseba, ki nima nobenega opravka s fašizmom.

Izvolitev Francesca Russa bi predstavljala priložnost za nov začetek Trsta. Ne nazadnje bi tako v tržaškem občinskem svetu sedelo rekordno število štirih slovenskih svetnikov, kar bi dalo slovenski narodni skupnosti posebno vlogo in veliko vidljivost. Vse to pa bo možno le v primeru, če zmaga Francesco Russo.

Povezane objave

FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst
Iz Čedada odločen poziv za dvojezično šolstvo