spomenik-dbd

Poziv k strpnosti in sožitju

DOBERDOB – Prižgali luč miru pred spomenikom slovenskim vojakom na soškem bojišču

 

S pozivom k strpnosti in sožitju so včeraj prižgali luč miru pred doberdobskim spomenikom slovenskim vojakom v prvi svetovni vojni, ki so ga odkrili natanko pred enim letom. Svečanost, ki je sovpadala tudi s stoletnico preboja pri Kobaridu in konca soške fronte, so uvedli mladi pevci in pevke zbora Veseljaki, ki so pod vodstvom Lucije Lavrenčič zapeli pesem Oj, ta soldaški boben. Za njimi je navzoče nagovoril Igor Komel, predsednik Kulturnega doma v Gorici, ki je dogodek priredil v sodelovanju s krovnima organizacijama SSO in SKGZ, doberdobsko občino in Fundacijo Poti miru iz Kobarida. Komel je med gosti poseben pozdrav namenil prvemu slovenskemu predsedniku po osamosvojitvi Milanu Kučanu, novemu generalnemu konzulu Slovenije v Trstu Vojku Volku, podpredsedniku deželnega sveta Igorju Gabrovcu in predstavnikom novogoriške občine, med katerimi je bil nekdanji župan Mirko Brulc; med udeleženci je bil tudi bivši predsednik slovenskega zbora Vasja Klavora, ki je bil med glavnimi pobudniki postavitve spomenika slovenskim vojakom v prvi svetovni vojni.

»Z lanskim odkritjem spomenika smo zapolnili celo stoletje trajajočo vrzel v javnem spominu na slovenske vojake, ki so krvaveli na soški fronti tako v uniformah avstro-ogrske monarhije kot italijanske kraljevine,« je povedal Komel in poudaril, naj spomenik ob opominu na vojne grozote priča tudi o kulturi miru v duhu Prešernove Zdravljice, ki sporoča željo, naj bo sosed mejak, ne pa vrag. Po njegovih besedah tudi slovenska narodna skupnost v Italiji in italijanska v Sloveniji želita prispevati k tkanju dobrososedskih odnosov, h krepitvi sožitja in miru med državama. »Omogočite nam, da pripadniki narodnih skupnosti v obeh državah skupaj z Italijani in Furlani v deželi Furlaniji Julijski krajini to vlogo opravljamo aktivno in odločno vzgled celi Evropski uniji,« je povedal Komel in se med svojim nagovorom spomnil tudi nedavno preminulega časnikarja Duška Udoviča, ki je lani za Primorski dnevnik spremljal gradnjo in zatem odkritje doberdobskega spomenika. Za Komelom je navzoče pozdravil doberdobski župan Fabio Vìzintin in tudi sam poudaril, da si je treba iz dneva v dan prizadevati za širjenje strpnosti med ljudmi, ki je edina prava osnova za prijateljsko sobivanje. Komel je k mikrofonu povabil tudi slavnostnega gosta prireditve, Milana Kučana. »Vojne se nikoli ne zaključijo. Začnejo se brez pravih razlogov, končajo pa se s formalnimi mirovnimi sporazumi, ki nikoli ne odpravijo vseh posledic. Nosimo jih tudi naslednji rodovi v svojih srcih in – upam – tudi v svojih prizadevanjih, da na njih gradimo nove odnose med narodi. Lani sta pred doberdobskim spomenikom stala slovenski in italijanski predsednik. Kaj nam to pove? Pove nam, da je še kako pomembno, da imamo ljudje in narodi neke točke skupnega spomina,« je poudaril Kučan in opozoril, da vse narode, vpletene v prvo svetovno vojno, povezuje skupni boj proti fašizmu in nacizmu, ki sta tudi posledica nepravičnih odločitev po prvi svetovni vojni. »Vsi narodi, ki smo bili vpleteni v prvo svetovno vojno, smo se potem soočali s strahotami, ki sta jih povzročala nacizem in fašizem. Proti njima smo se morali boriti; ravno ta borba nas povezuje,« je povedal Kučan in poudaril, da je bil boj proti tema ideologijama, s katerima so sodelovali tudi nekateri v slovenskem narodu, v osnovi borba za mir.

V nadaljevanju je slovenski kantavtor Vlado Kreslin zapel svojo novo pesem Zakartana ura, ki se navezuje na prvo svetovno vojno. V njej Kreslin poje o srebrni uri »v kaverni dobljeni, v krčmi izgubljeni« in hkrati opozarja, da so med prvo svetovno vojno kakor karte in križi padali »mladi fantje na Soči, Nadiži.« Kantavtorja sta spremljala Iztok Cergol na harmoniki in vokalna skupina Anakrousis, ki jo vodi dirigent Jari Jarc. Svečanost je sklenil moški pevski zbor Jezero, ki je pod taktirko dirigentke Zulejke Devetak zapel ponarodelo pesem Oj, Doberdob; potem ko so Veseljaki še enkrat zapeli pesem Oj, ta soldaški boben, se je Vili Prinčič v imenu prirediteljev zahvalil vsem nastopajočim in udeležencem proslave.

Danjel Radetič

Povezane objave

Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ
FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst