uploadsnews28Cattura

Posvet: Od zakona do identitete preko jezika?

Projekt Lex, ki nosi naslov Analiza, izvajanje in razvoj zaščite narodnih skupnosti v Sloveniji in Italiji, se ukvarja s pogledom na zaščitno zakonodajo manjšin. V sklopu vseh dejavnosti, ki so se začele novembra 2011 in ki se bodo zaključile leta 2014, bo naslednji teden potekal študijski posvet »Od zakona do identitete preko jezika?«. Posvet bo potekal v Vidmu, v dvorani Gusmani Univerze v Vidmu, naslednji četrtek, 26. septembra. Organiziral ga bo projektni partner KD Ivan Trinko. Posvet se bo začel ob 9.00, otvoril ga bo vodja projekta, Livio Semolič, ki bo predstavljal tudi vodilnega partnerja projekta, Slovensko kulturno-gospodarsko zvezo. Drugi del se bo pa začel ob 11.30.

26. septembra bo potekal tudi evropski dan jezikov, pri tem gre pa poudariti, da se bo ob dogodku razvila sinergija med projektoma, ki jih financira Program čezmejnega sodelovanja Slovenija-Italija 2007-2013. V prvem delu posveta bodo namreč v sklopu standardnega projekta Eduka, katerega je vodilni partner Slovenski raziskovalni inštitut, potekale predatvitve slovenske narodne skupnosti v Italiji (Marianna Kosic), italijanske v Sloveniji (Roberto Bonifacio) in Furlanske (Franco Finco). Ob tem bo potekala predstavitev nemške narodne skupnosti v FJK. (Alfredo Sandrini)

Drugi del posveta, pa se bo osredotočil ravno na razmišljanja o zakonu, ki normira rabo jezika z učinkom na identiteti govorcev. Oblikovali ga bodo Matejka Grgič, Ace Mermolja, Marco Stolfo, Maurizio Tremul in Miloš Budin. Prvi del bo moderiral Poberto Dapit, drugega pa Iole Namor. Program v priponki.

Povezane objave

V Evropski prestolnici kulture naj ostanejo meje odprte
Prvomajsko slavje v Števerjanu
ŽIVEL 1. MAJ!