fallback-thumbnail

Posvet o vlogi gospodarstva in 70-letnica SDGZ

Vloga zamejskega gospodarstva v obmejnem prostoru v novem času. To bo tema posveta, ki ga za konec leta, v okviru 70-letnice nastanka Slovenskega deželnega gospodarskega združenja, načrtujejo krovni organizaciji, SKGZ in SSO, ter stanovska organizacija, je zapisano v skupnem tiskovnem sporočilu obeh krovnih organizacij. Na srečanju, ki so se ga udeležili predsednika krovnih zvez Rudi Pavšič in Walter Bandelj ter predsednik in ravnatelj SDGZ Niko Tence in Andrej Šik, so se razgovorili o nekaterih aktualnih vprašanjih, prvenstveno o dejavnosti gospodarskega združenja, ki bo letos uokvirjena v praznovanje okrogle obletnice. Za to priložnost pripravljajo več dogodkov, na katerih naj bi sodelovali vidni predstavniki gospodarskega in institucionalnega sveta iz naše dežele in Slovenije.

Srečanje je bilo tudi priložnost, da so skupaj ocenili vlogo, ki jo SDGZ lahko igra v povezovanju obmejnega prostora. V ta namen sta krovni zaprosili slovenska ministra za gospodarske dejavnosti Zdravka Počivalška in za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazda Žmavca za skupno srečanje, na katerem bi specifično spregovorili o možnosti, da bi SDGZ sistemsko sodelovalo z ministrstvom za gospodarstvo, kot je bistveno prispevalo k uspešni soorganizaciji nekaterih dogodkov v okviru lanskega milanskega Expoja.

Na srečanju na sedežu SKGZ so se dotaknili tudi postopka združevanja trgovinskih zbornic iz Trsta in Gorice. Pomembno je, da bi bila omogočena prisotnost slovenskega predstavnika v novem izvršnem organu, kot je bila doslej v vodstvu tržaške Trgovinske zbornice. Sicer bodo o teh vprašanjih podrobneje razpravljali na sestanku, ki sta ga predsednika SKGZ in SSO sklicala prav s predstavniki SDGZ in Kmečke zveze. Vsi so bili namreč mnenja, da je pri tako pomembnih odločitvah treba nastopiti dogovorjeno kot izraz celotne narodne skupnosti.

Povezane objave

Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ
FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst