fallback-thumbnail

Posvet o gospodarski vlogi manjšin

V ponedeljek, 17. oktobra, se bo v uglednih prostorih glavne dvorane Trgovinske zbornice v Trstu odvijal prvi del čezmejnega Posveta o gospodarski vlogi manjšin, ki ga skupaj prirejata slovenska manjšina v Italiji in italijanska manjšina v Sloveniji. Posvet, ki se bo zaključil z drugim delom 24. oktobra v Kopru, je nastal na pobudo Slovenske kulturno-gospodarske zveze, Sveta slovenskih organizacij, Italijanske unije in Obalne samoupravne skupnosti italijanske narodnosti v okviru delovnega omizja za manjšine pri Mešani komisiji za vprašanja skupnega razvoja med Republiko Slovenijo in Avtonomno deželo FJK. Izvedbo posveta sta finančno podrli tako deželna uprava FJK kot tudi slovenska vlada.

Tržaški del posveta se bo 17. oktobra zjutraj začel z institucionalnimi pozdravi tržaškega župana Dipiazze, predsednika Obalne samoupravne skupnosti Italijanov Silvana Saua, predsednika Trgovinske zbornice Paolettija, predsednika Illyja in odbornika Iacopa v zastopstvu Dežele ter ministra Žagarja in državnega sekretarja Pukšiča za Slovenijo, medtem ko bo italijansko Farnesino zastopal državni podsekretar Antonione. Predsednik SKGZ Rudi Pavšič bo nato podal uvodno poročilo o vlogi manjšin v čezmejni integraciji

Drugi del ponedeljkovega dopoldneva v Trstu bodo oblikovali posegi številnih uglednih strokovnjakov, kot so izvedenec na področju podjetniških strategij Giuseppe Boni, rektor tržaške univerze Domenico Romeo, predsednik Holdinga Istrabenz Igor Bavčar, predsednik Zveze zadružnih bank FJK Italo Del Negro, bivši predsednik Vsedržavnega združenja kmetov Giuseppe Avolio ter Vesna Peric s fakultete za turizem Primorske univerze. Sledila bo razprava.

Drugi dan posveta se bo odvijal s enotedenskim presledkom, in sicer v ponedeljek, 24. oktobra, v Kopru, kjer bo po drugem dopoldnevu posegov in razprav sprejet zaključni dokument. Tako tržaški kot koprski del posveta sta seveda odprta javnosti.

Predstavitvena tiskovna konferenca bo v petek, 14. oktobra, ob 14.30 na sedežu Novinarskega krožka v Trstu.

Povezane objave

FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst
Iz Čedada odločen poziv za dvojezično šolstvo