illz-rojc-ts

Posul se je s pepelom in nasul kopico zamisli

 

 

DEŽELA – Riccardo Illy se je srečal s predstavniki slovenskih organizacij

 

TRST – Riccardo Illy se je leta 2008 po porazu na deželnih volitvah v Furlaniji Julijski krajini tako naglo umaknil iz politike, da se ni niti zahvalil volivcem, ki so glasovali zanj. Med njimi je bilo več Slovencev, zato je Illy svojo takratno nerodnost popravil – ali skušal popraviti – na včerajšnjem srečanju v Trstu s predstavniki primarnih organizacij Slovencev v Italiji.

Priznanja mu ni nihče izsilil, sam se je odločil, da bo z njim začel svoj včerajšnji nagovor. V Ulico Donizetti je prišel z zgibankami, na katerih so v slovenščini naštete njegove programske točke, s katerimi bo na volitvah 4. marca skušal izbojevati sedež v senatu z zmago v okrožju, ki zaobjema Trst, Gorico, njuno okolico in še nekatere občine na Videmskem.

Predlogi, ki jih je naštel, so mestoma daleč od levosredinske miselnosti (liberalni pokojninski sistem) in prav tako ne bodo pogodu vsem prebivalcem Krasa, saj med drugim zagovarja hitro železnico. A predstavniki slovenskih organizacij so Illyju včeraj izrekli same pohvale in mu zaželeli, da bi uspel.

Predsednik Slovenske kulturno-gospodarske zveze Rudi Pavšič je ocenil, da je imel Illy pomembno vlogo pri odobritvi državnega zaščitnega zakona za slovensko manjšino leta 2001, saj ga je takrat kot tržaški župan podprl, kar je imelo veliko simbolno vrednost. Pavšič je tudi poudaril, da je po Illyjevem umiku iz politike zamisel o evroregiji povsem tonila v pozabo.

Predsednik Sveta slovenskih organizacij Walter Bandelj pa se je Illyju zahvalil za spremembo deželnega volilnega zakona, kar je stranki Slovenska skupnost omogočilo, da se vrne v deželni svet. Illyjev povratek v politiko so z različnimi poudarki pozdravili tudi predsednica Slovenskega stalnega gledališča Breda Pahor, predsednik Instituta za slovensko kulturo Giorgio Banchig, predsednik upravnega sveta DZP/PRAE Aleš Waltritsch, predsednica Glasbene matice Milena Padovan in Igor Kocijančič, ki je opozoril, da morajo organizacije predvsem pozvati ljudi, naj gredo volit, saj se obeta visoka volilna abstinenca.

Na vprašanje Julijana Čavdka, ki je z Liviom Semoličem vodil srečanje, kako pomembne so slovenske organizacije v Italiji, pa je Illy odgovoril, da imajo trojno vlogo: kljub svoji nepridobitni naravi prispevajo k rasti BDP-ja, so dejavnik pri družbeni koheziji in pomagajo pri ohranjanju kulturnega bogastva.

Srečanja se je udeležila tudi kandidatka Demokratske stranke Tatjana Rojc, ki so ji mnogi zaželeli izvolitev. Illy pa je poudaril, da je glas zanj tudi glas za Rojčevo. Ta bo zanesljivo izvoljena, če bo levosredinska koalicija v Furlaniji Julijski krajini druga po številu glasov. Prvo mesto je menda že oddano desni sredini, zato bo v boju za drugo mesto, ki še prinese dva senatorja, treba preglasiti Gibanje petih zvezd. (pv)

Povezane objave

Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ
FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst