Eugenio-Ravignani

Poslovil se je mons. Eugenio Ravignani, prijatelj Slovencev

Ob smrti nekdanjega tržaškega škofa mons. Eugenija Ravignanija je predsednica SKGZ Ksenija Dobrila naslovila dopis škofu Giampaolu Crepaldiju.

"Slovenska kulturno-gospodarska zveza se s hvaležnostjo spominja na nekdanjega tržaškega škofa Eugenia Ravignanija, ki je preminil v petek.

Kot visok cerkveni dostojanstvenik je bil tesno povezan s slovensko narodno skupnostjo v Italiji. Kazalka njegove občutljivosti je bilo tekoče obvladanje slovenščine, s katero je nagovarjal člane naše narodne skupnosti, tudi mlade. Njegova prisotnost na številnih dogodkih Slovencev v Italiji kaže na dejstvo, da je njegova človeška občutljivost obsegala spoštovanje do vseh etničnih, verskih in jezikovnih skupnosti, ki tvorijo bogat kulturni mozaik Trsta.

Pri tem gre izpostaviti njegov pogled, ki je ciljal nad dialog nad težkim zgodovinskim spominom naše zemlje, pri čemer so bila za Slovence dragocena njegovo delo v prid lika Jakoba Ukmarja. Njegova naklonjenost Slovencem je prišla do izraza ob snovanju državnega zaščitnega zakona, ko je odločilno pripomogel k njegovemu sprejetju. Ohranili ga bomo v hvaležnem spominu."

Povezane objave

Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ
FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst