Kmet

Popis kmetij naj bo v sloveščini!

 

Objavljamo v celoti sporočilo za javnost Kmečke zveze.

 

Vsedržavni inštitut za statistiko ISTAT je po več mesečnih pripravah javno objavil , da se z 7. janurjem letos  začne 7. vsesplošen  popis kmetijskih podjetij. Popis se v Italiji opravlja približno vsakih 10 let. Prvega so izvedli leta 1961. Tako so te dni tudi nekateri kmetijski podjetniki v naši deželi že prejeli po elektronski pošti s strani ISTAT-a, tozadevne obrazce, navodila ter poziv za njihovo obvezno in pravilno izpolnjevanje, ampak, glej čuda, tudi tokrat samo v italijanskem jeziku. Stara štorija, ki jo na žalost že poznamo. Tako se je tudi tokrat zgodilo, da so odgovorni za splošni popis kmetijstva pri zavodu ISTAT, kot ponavadi, vsaj v začetni fazi, spregledali pravice slovenskih kmetov, ki živijo v Furlaniji Julijski krajini. Z namenom, da se ta krivica nujno odpravi in se zagotovijo slovenski narodni skupnosti pravice, ki ji pritičejo, je predsednik Kmečke zveze Franc Fabec naslovil na glavnega direktorja zavoda ISTAT zahtevo po spoštovanju zakonskih pravic Slovencev v Italiji. V dopisu, ki muga je naslovil, predsednik slovenske stanovske kmečke organizacije  zahteva, da mora ISTAT, na območjih kjer je prisotna slovenska narodna skupnost v Italiji, zagotoviti celoten postopek tudi v slovenskem jeziku.

Popis  se bo zaključil 30. junija letos in bo potekal na različne načine:

– po elektronski pošti, ki kot smo omenili  je samo v italijanskem jeziku. V tem primeru si mora posameznik sam izpolniti obrazce, odgovoriti na zastavljena vrašanja in jih odposlati na zavod;

– po telefonu na pobudo posamezne kmetije, ki se prijavi na zeleno številko;

– po telefonu na pobudo zavoda oziroma pooblaščenih popisovalcev, ki se bodo dali v stik s kmetijo;

– s pomočjo popisovalcev, neposredno na kmetiji, za katere bo ISTAT poskerbel na osnovi konvencije s centri za pomoč v kmetijstvi t.i. CAA.

Glede na širši pomen in važnost, ki ga popis ima tudi za slovensko narodno skupnost v Italiji vabi Kmečka zveza slovenske kmete v FJK, da zahtevajo popis svojih kmetij v slovenskem jeziku.

Povezane objave

FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst
Iz Čedada odločen poziv za dvojezično šolstvo