obisk-konzul-TD

»Pomena čezmejnega sodelovanja se danes zavedajo tudi politiki«

GORICA – Generalni konzul na prvem obisku

 

»Gorica in Nova Gorica sta mesti, ki se dopolnjujeta in imata perspektivo samo, če bosta svoje sodelovanje nadgrajevali. Zdi se mi, da danes politična volja za to obstaja. Priložnost je torej treba zagrabiti. Predsodkov, ki so povezovanje nekoč ovirali, danes ni več ali ostajajo le v glavah posameznikov. Tudi politiki se danes zavedajo tega, kar so že nekdaj doumeli kulturniki in gospodarstveniki. Optimist sem, ker opažam, da so okoliščine v obmejnem prostoru danes ugodnejše kot nekoč. Ob tem imamo v Sloveniji gospodarsko rast; v Italiji je le-ta nižja, a stvari gredo na bolje. Trenutek je torej ugoden in to mora izkoristiti tudi slovenska narodna skupnost v Italiji: zdaj imamo priložnost, da povečamo svoje ambicije, pričakovanja in tudi zahteve, če je treba.« Tako pravi generalni konzul Republike Slovenije v Trstu Vojko Volk, ki je včeraj prižel na prvi uradni obisk v Gorico. Srečal se je s prefektinjo Isabello Alberti in z županom Rodolfom Ziberno ter se nato v Trgovskem domu sestal s predstavniki organizacij goriških Slovencev.

Za uvodni pozdrav sta v imenu SKGZ in SSO poskrbela Livio Semolič in Marko Černic. Prvi je gosta opozoril na pomen Trgovskega doma, na navzočnost sedeža EZTS GO v njem ter selitev NŠK, do katere bo prišlo po obnovi vogalnih prostorov stavbe, Černic pa mu je izrekel dobrodošlico in izrazil upanje, da bodo njegovi obiski na Goriškem pogosti in da bo imel možnost tukajšnjo manjšinsko stvarnost čim bolje spoznati. Konzul je nato izrazil potrebo po sistemski zagotovitvi navzočnosti slovenskega predstavnika v rimskem parlamentu, po okrepitvi vidne dvojezičnosti in po večji prepoznavnosti slovenske manjšine in njene ponudbe v matici, kar bi po njegovem mnenju lahko dosegli tudi z nekakšnim »transverzalnim slovenskim predstavništvom« v Ljubljani. Izrazil je zadovoljstvo, ker mu je Ziberna med jutranjim srečanjem spodbudno govoril o sodelovanju med Gorico, Novo Gorico in Šempetrom, ter ga opozoril, da je bil Darko Bratina prvi, ki je govoril o »dveh Goricah in enem mestu«. Na opombo, da je bila Zibernova opcija v devetdesetih letih tista, ki je Bratino napadala, češ da noče »poslovaniti Gorice«, je Volk odgovoril, da se časi k sreči spreminjajo.

Generalnega konzula so nagovorili tudi predstavniki slovenskih organizacij, ki so priložnost izkoristili, da so Volka povabili na obisk posameznih središč slovenske narodne skupnosti v Gorici. Franka Žgavec in Igor Komel sta spregovorila o delovanju in vlogi Kulturnega centra Lojze Bratuž in Kulturnega doma, Silvan Primosig pa o reorganizaciji Kmečke zveze na Goriškem in potrebi, da napovedi župana Ziberne o čezmejnem sodelovanju ne ostanejo le na papirju. Direktorica NŠK Luisa Gergolet je dejala, da so glavna skrb ustanove promocija kulture branja in rabe slovenskega jezika ter vzgoja novih generacij, največji načrt, na katerem delajo, pa je selitev Feiglove knjižnice v Trgovski dom. »Ta vidna lokacija v mestnem središču ne bo le priložnost za nas, temveč za celotno slovensko narodno skupnost,« je dejala Gergoletova.

Značilnosti in delovanje dveh slovenskih glasbenih šol sta nakazali podpredsednica Centra Emil Komel Marjeta Kranner in predsednica Glasbene matice Milena Padovan. Pogovor je nanesel tudi na vprašanji ustanovitve slovenske sekcije na tržaškem konservatoriju in združitve dveh glasbenih ustanov, za katerega še ni jasno, kako se bo razpledo. Ravnateljica goriškega Dijaškega doma Kristina Knez je izpostavila, da je vidna dvojezičnost pomembna, še bolj pomembno pa je, da se naši mladini omogoči uporabo slovenščine v vsakodnevnih situacijah in na področjih, ki jo zanimajo. »Če temu vprašanju ne posvetimo dovolj pozornosti, bo raven njihove uporabne slovenščine vse bolj oddaljena od standardnega slovenskega jezika,« je dejala Knezova. Pred zaključkom srečanja so konzula nagovorili še David Grinovero za ZSKP, ki je konzula povabil na Cecilijanko, Vili Prinčič za ZSKD in Marijan Markežič, ki je predstavil Zadrugo Goriško Mohorjevo, ki izdaja Novi glas, knjige Goriške Mohorjeve družbe in otroško revijo Pastirček. (ale)

Povezane objave

FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst
Iz Čedada odločen poziv za dvojezično šolstvo