Narodni dom

Pomemben korak za prenos lastništva Narodnega doma v Trstu

Itlaijanska vlada je včeraj, 7. oktobra, končno spremenila člen zaščitnega zakona, ki obravnava vračanje nepremičnin slovenski narodni skupnosti v Italiji, med katerimi je tudi Narodni dom v ul. Filzi v Trstu. Zagotovljena je tako pravna podlaga za prenos lastništva Narodnega doma na lani ustanovljeno Fundacijo.

Objavljamo tiskovno noto SKGZ.

SKGZ pozdravlja z velikim veseljem novico o odobritvi vladnega odloka, s katerim se je končno uresničila prva od zavez, ki so bile sprejete v okviru sporazuma podpisanega 13. julija 2020 ob prisotnosti predsednikov Boruta Pahorja in Sergia Mattarelle.

S sprejeto uredbo je italijanska vlada zagotovila pravno osnovo za prenos lastništva stavbe Narodnega doma na Fundacijo Narodni dom, ki je izraz krovnih organizacij Slovencev v Italiji SKGZ in SSO. 

Pot do dejanskega prenosa lastništva zahteva sicer še nekaj formalnih postopkov (do dva meseca, da vladni odlok potrdi parlament) potem pa še rok največ treh mesecev, da se oblikuje in sprejme dogovor med Fundacijo in Tržaško univerzo o tem, kdaj bo slednja izselila Fakulteto za prevajalce in tolmače ter katere prostore bo narodna skupnost lahko takoj uporabila.

Omenjeni odlok namenja univerzi dve nepremičnini v trajno in brezplačno uporabo; nadvse pomembna je tudi finančna dotacija v obsegu 30 mln. evrov v letnih obrokih za obdobje 2022-2031 za ureditev nepremičnin. To je res dobro izhodišče, ker univerzitetni ustanovi zagotavlja vso potrebno finančno osnovo tudi za ureditev novega sedeža, v katerega se bo lahko vselila fakulteta, ki sedaj domuje v Narodnem domu.

Predsednica Dobrila sicer izraža upanje, da začrtana letnica zaključka namenskega financiranja (2031) ne pomeni , da se bodo postopki dokončne vrnitve celotne stavbe zavlekli do tistega datuma in tudi zato bo potrebno vzpostaviti s sedanjim vodstvom univerze čim bolj tvorno sodelovanje v korist vseh vpletenih sogovornikov.

Obenem poudarja, da: »Istočasno bo morala tudi naša narodna skupnost pridobiti, kot je to uspelo Tržaški univerzi, s strani obeh držav naložbo za ureditev tega pomembnega zgodovinskega poslopja, ki je bilo v zadnjih dvajsetih letih prirejeno izključno potrebam Fakultete za tolmače in prevajalce.«

V ta namen, vzporedno z vsemi postopki, se trenutno, po naročilu obeh krovnih organizacij Slovencev v Italiji, izvaja študija o prostorskem stanju in o potrebnih adaptacijah. Slednja bo predstavljala stvarno osnovo za izdelavo koncepta namembnosti, za načrt poselitve ter delovanja Narodnega doma, ki naj postane pravi simbol večkulturnega Trsta in seveda sedež najpomembnejših slovenskih organizacij. Posebna zahvala gre vsem, ki so se trudili za dosego tega posebnega mejnika, še zlasti seveda predsedniku RS Pahorju in predsedniku RI Mattarelli, ki sta pokazala veliko občutljivost do tega vprašanja in, kar je še najbolj pomembno, sta vložila osebni vplivni ugled za dosego zastavljenega cilja.

Povezane objave

Predstavili blagovno znamko Slovenci v Italiji
Na srečanju mladih Slovencev iz zamejstva in sveta zagotovila o nadaljnji podpori
Republika Slovenija obeležuje Dan državnosti