564db232b4d8b

Polaganje vencev ob dnevu mrtvih

Tržaška Rižarna in drugi kraji spomina nas opominjajo, naj na trpljenje ljudi ne pozabimo in naj ostanemo občutljivi do zgodovine ter zvesti idealom, kot so svoboda, sožitje, solidarnost, resnica in medsebojno spoštovanje, ki predstavljajo temeljno ločnico med civilizacijo in barbarstvom. To izhaja iz posegov ob včerajšnjem obisku več delegacij iz Republike Slovenije, ki so ob bližnjem dnevu spomina na pokojne obiskali kraje spomina na Tržaškem, kjer so s položitvijo vencev počastili žrtve in padle za svobodo.
Državna delegacija na čelu s predsednikom Državnega sveta Mitjo Bervarjem, poslancema Državnega zbora Tilnom Božičem in Matejem Tašnerjem Vatovcem ter slovensko generalno konzulko v Trstu Ingrid Sergaš, pa tudi delegacije nekdanjih borcev, veteranov, primorskih občin ter organizacij Slovencev v Italiji, občin tržaške pokrajine, pokrajinske uprave in tukajšnjih organizacij nekdanjih partizanov in internirancev, so popoldne obiskale spomenike padlim v narodnoosvobodilnem boju na Kontovelu, v Križu, Bazovici, na tržaškem pokopališču pri Sv. Ani, v Miljah, Dolini, Barkovljah in na Katinari ter spomenik bazoviškim junakom na bazovski gmajni (tu je prisotne nagovoril poslanec DZ Matej Tašner Vatovec), na koncu pa so se udeležile osrednje svečanosti v tržaški Rižarni.
Tu je prisotne nagovoril predsednik DS RS Mitja Bervar, ki je med drugim dejal, da se je Rižarna neizbrisno zarisala na krajevni vojni zemljevid človeškega trpljenja in mučeništva, za njenimi zidovi se je pisal del mračne zgodovine druge svetovne vojne, kjer je človeško življenje izgubilo svoje dostojanstvo v imenu sprevržene ideje o nadvladi nad sočlovekom. V civiliziranem svetu je treba delovati za razumevanje in spravo, a prvi pogoj je pošten odnos do zgodovinske resnice, je dejal Brvar, ki je poudaril tudi potrebo po tem, da se naučimo, da nasilje ni prava pot za reševanje sporov, da je človeško življenje nedotakljivo, nadvlada nad sočlovekom pa nesprejemljiva. To je treba prenašati na mlade rodove, da bi le-ti ne ponavljali napak iz preteklosti, vsi mi pa moramo razmišljati o pomenu besed, kot so tovarištvo, požrtvovalnost, solidarnost, sožitje, vztrajnost in pogum ter kako te vrednote lahko prispevajo k skupnemu dobremu v današnjem času. Predsednik DS se je pri tem navezal na trenutno migrantsko krizo, kjer so v Evropi na preizkušnji vrednote solidarnosti, sožitja in medsebojnega spoštovanja, zato smo se dolžni odzvati človečno.
Na migracije in odzive nanje se je v svojem nagovoru pred slovenskim obeležjem v Rižarni navezal tudi poslanec DZ Tilen Božič, ki je med drugim opozoril, kako se zaradi današnjega hitrega tempa življenja tem lotevamo vedno bolj parcialno, današnji pojav migracij pa je pri nekaterih spet prebudil temno stran in vsak teži k temu, da gleda na lasten vrtiček, zato si gre postavljati težka vprašanja, kot npr. koliko širine premoremo, ter znati prepoznati kaljenje negativnih vzorcev v družbi.
Kot že rečeno, so se svečanosti udeležili tudi predstavniki organizacij Slovencev v Italiji, med katerimi je treba omeniti Slovensko kulturno-gospodarsko zvezo, Svet slovenskih organizacij in Slovensko skupnost. Delegacija SKGZ je pri tem že dopoldne položila vence k obeležjem in spomenikom v ulicah D'Azeglio in Ghega ter na griču Sv. Justa, na tržaškem pokopališču pa so se poklonili spominu na Pinka Tomažiča in položili venec k skupni grobnici padlih borcev. (iž)
(Primorski dnevnik, 30. oktobra 2015)

Povezane objave

Predstavili blagovno znamko Slovenci v Italiji
Na srečanju mladih Slovencev iz zamejstva in sveta zagotovila o nadaljnji podpori
Republika Slovenija obeležuje Dan državnosti