polaganje-vencev

Polaganje vencev ob 1. novembru

 

 

Polaganje vencev na Tržaškem

Delegacija Slovenske kulturno-gospodarske zveze bo kot vsako leto ob spominskih svečanostih za 1. november polagala vence na grobove in spomenike padlih v okviru širokega odporniškega gibanja in osvobodilne borbe proti nacifašizmu.

Predstavniki SKGZ bodo v petek, 26. oktobra 2018, v jutranjih urah položili vence na obeležja in spomenike v Ul. D'Azeglio, Ul. Ghega in na griču Sv. Justa. Na tržaškem pokopališču se bodo poklonili Pinku Tomažiču in položili venec na skupni grob padlih borcev.

V popoldanskih urah se bodo predstavniki SKGZ pridružili delegaciji Republike Slovenije. Ob 15. uri bo delegacija počastila padle borce na vojaškem pokopališču, bazoviške junake na pokopališču pri Sv. Ani ter padle v NOB iz Škednja, Sv. Ane in Kolonkovca. Istočasno bo druga delegacija ob 15. uri položila venec na bazovski gmajni.

Osrednja svečanost bo v tržaški Rižarni ob 16. uri.

 

Polaganje vencev v Benečiji in Reziji

Upravna enota Tolmin in Združenje borcev za vrednoste NOB Bovec, Kobarid, Tolmin kot vsako leto prirejata pred dnevom spomina na mrtve polaganje vencev v Benečiji in Reziji, in sicer v sredo, 31. oktobra.

Ob 7.30 bodo v Landarju položili venec na grob župnika Paskvala Gujona, ob 7.50 se bodo v Špetru poklonili spominu Pavla Petričiča, Antona Birtiča – Beneškega in Brune Dorbolò. Ob 8.30 pa bodo položili venec pred spomenik na Liesah in na grobova Izidorja Predana in Ala Klodiča.

Nato se bo prva delegacija, ki jo bodo sestavljali Zdravko Likar, Vojko Hobič in Milena Brešan, ob 9. uri v Štoblanku spomnila župnika Maria Lavrenčiča, ob 10. uri bo na vrsti Gorenji Tarbij, kjer je grob župnika Emila Cenčiča, ob 10.30 sv. Pavel-Černetiči, ob 12. uri bo delegacija prišla v Čedad, ob 14.30 na Trčmun, kjer se bo poklonila Ivanu Trinku-zamejskemu, ob 15. uri pa bo šla še v Matajur.

Druga delegacija, v kateri bosta Rok Uršič in Boris Leban, pa bo ob 9. uri obiskala Topolove, ob 10. uri Podutano, ob 11. uri Oborčo, ob 12. uri Čedad, ob 13.45 bo na vrsti Čenebola, kjer se bodo poklonili tudi spominu Ada Conta, ob 14.30 bodo položili venec pred spomenik padlim v Fojdi, ob 16.30 bodo na vrsti še Osojane, ob 17. uri pa Ravanca, kjer se bodo spomnili Artura Siege.

 

Polaganje vencev na Goriškem

Goriška delegacija SKGZ se bo v četrtek, 1. novembra 2018, ob 9.30 udeležila osrednjega obeležja v grobnici in pri spomeniku umrlim v nekdanjem koncentracijskem taborišču v Gonarsu. Isti dan se bo udeležila tudi osrednje slovesnosti na pokopališču v Gorici, in sicer ob 14.00 pri spomeniku padlim ter ob 14.15 pri grobnici na goriškem pokopališču in pri spomeniku Lojzeta Bratuža.

 

 

 

Trst, 24. oktobra 2018

 

 

 

Povezane objave

FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst
Iz Čedada odločen poziv za dvojezično šolstvo