venci-v-gonarsu

Polaganja vencev ob 1. novembru

 

 

Iz taborišča je nastal vrtec

Predsednik deželnega sveta FJK Piero Mauro Zanin in poslanka Meira Hot na čelu italijanske in slovenske delegacije

GONARS – Prvonovembrske slovesnosti v Gonarsu v spomin na skoraj 500 žrtev tamkajšnjega fašističnega taborišča med letoma 1941 in 1943 sta se letos kot najvišja predstavnika oblasti udeležila poslanka v državnem zboru Meira Hot in predsednik deželnega sveta Furlanije Julijske krajine Piero Mauro Zanin.

»Vojna za dolgo časa in več generacij požge korenine upanja v prihodnost, v človečnost, v vero sobivanja, v človeka,« je v svojem govoru dejala Hotova, ki jo je spremljal slovenski generalni konzul v Trstu Vojko Volk. »A včasih in ne poredko se zgodi, da na krajih največjega trpljenja preživijo, sprva tako nevidne, a kljub temu tako trdožive koreninice upanja. Še več, negovane z odpuščanjem, človečnostjo in mehkobo mnogo src, ki so preživela vojne grozote, se te koreninice počasi krepijo in iz njih nemalokrat zraste mogočno drevo, katerega senca daje zavetje in obliž na rane tistim, ki so preživeli vojno gorje.«

Zanin pa je poudaril, da spominske prireditve niso dovolj. Za razumevanje zla, ki je kraljeval v prvi polovici 20. stoletja, je po besedah predsednika deželnega sveta nujno samoizpraševanje. Spomin pa naj živi, da iz njega zraste upanje.

Govornik je tudi postregel s podatkom, da so iz opek nekdanjega taborišča zgradili župnijski otroški vrtec, kar je svojevrsten simbol zmage življenja nad smrtjo.

Svečanosti so se udeležili tudi predstavniki hrvaškega konzulata v Trstu in hrvaških borčevskih zvez. Slovenska delegacija pa je obiskala tudi sosednji Visco, kjer je prav tako delovalo italijansko taborišče.

 

 

Venci v Benečiji in Reziji

Delegacije Upravne enote Tolmin, Slovenske kulturno-gospodarske zveze in Združenja borcev za vrednote NOB Bovec, Kobarid in Tolmin so ob prvem novembru polagali vence ob spomenike v Benečiji in Reziji. Fotograf Giovanni Montenero je ujel kobariške pevce na pokopališču na Ravanci, kjer je pokopan borec Rezijanskega bataljona Arturo Siega. Obisk groba je bila zadnja etapa celodnevne poti. Kot je napovedala SKGZ, je prva delegacija, v kateri so bili Zdravko Likar, Vojko Hobič in Milena Brešan, obiskala Štoblank, Gorenji Tarbij, Černetiče, Čedad, Trčmun in Matajur. Druga delegacija, v kateri sta bila Rok Uršič in Boris Leban, pa je obiskala Topolove, Podutano, Oborčo, Čedad, Čenebolo, Fojdo in Osojane.

 

 

Povezane objave

Predstavili blagovno znamko Slovenci v Italiji
Na srečanju mladih Slovencev iz zamejstva in sveta zagotovila o nadaljnji podpori
Republika Slovenija obeležuje Dan državnosti