kip-vilfan-polog

Poklon Joži Vilfanu

 

 

NOVA GORICA – V soboto odkritje doprsnega kipa

Odigral je ključno vlogo pri priključitvi Primorske k matični domovini

 

Z odkritjem doprsnega kipa dr. Joži Vilfanu se bodo v soboto, 8. septembra Območno združenje borcev za vrednote NOB Nova Gorica, novogoriška mestna občina in krajevna skupnost ter Slovenska kulturno-gospodarska zveza poklonili spominu na žal premalo poznano, a pomembno osebnost, ki je imela ključno vlogo pri priključitvi Primorske k matični domovini, ustanavljanju in razvoju gibanja neuvrščenih ter v jugoslovanski diplomaciji. »Ponosni smo, da njegov kip postavljamo v Novi Gorici,« poudarja Katjuša Žigon, predsednica območnega ZB NOB Nova Gorica.

Ideja o Vilfanovem doprsnem kipu je med novogoriškimi člani Območnega združenja borcev za vrednote NOB tlela že desetletje. O njegovem delu so namreč leta 2008 organizirali posvet, na katerem so spregovorila številna pomembna imena iz akademskega in družbeno-političnega sveta. Goriški muzej je ob tisti priložnosti natisnil knjižico s predavanji s posveta. Po desetih letih se ideja o trajnem pomniku Vilfanu uresničuje, luč sveta pa bo ugledala še nova brošura o njegovem življenju in delu, v katero so vključena pričevanja treh Vilfanovih vnukov.

Tudi sobotno slovesnost z odkritjem doprsnega kipa pred sedežem Območnega ZB NOB v Kidričevi ulici, gre za delo akademske kiparke Anje Kranjc iz Vipave, bo zaznamovala prisotnost njegove družine – sina Boštjana Vilfana s soprogo in vnukov. Posebej za to priložnost se bo v Novo Gorico pripeljal tudi 96-letni Janez Stanovnik. Na slovesnosti, ki se bo začela ob 11. uri, bo spregovoril kot slavnostni govornik in Vilfanov tesni prijatelj. Poleg njega bodo zbrane nagovorili še Katjuša Žigon, novogoriški župan Matej Arčon in Rudi Pavšič, deželni predsednik SKGZ.

»V tem trenutku je ta pobuda simbolična, a je lahko začetek novega sodelovanja, ki si ga želimo na vseh področjih: na kulturnem, gospodarskem, medijskem,« je o kipu v Novi Gorici včeraj poudaril Marino Marsič, organizacijski tajnik krovne organizacije. »Od padca meje se bistveno ni nič spremenilo. Zadeve lahko spremenimo, in sicer, da jih obrnemo v drugo smer, da se simbolični dogodki spremenijo v trajno in dosledno sodelovanje,« še dodaja Marsič. Politik in diplomat Joža Vilfan se je leta 1908 rodil v Trstu. Septembra 1943 je bil izvoljen za predsednika Narodnoosvobodilnega sveta za primorsko Slovenijo, leto dni kasneje je postal sekretar Pokrajinskega narodnoosvobodilnega odbora za slovensko Primorje in Trst. Med letoma 1947 in 1950 je bil v New Yorku vodja jugoslovanske delegacije pri Združenih narodih. Leta 1953 je postal generalni sekretar tedanjega jugoslovanskega predsednika Tita.

 

Katja Munih

Povezane objave

Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ
FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst