Ana Roš

Pogovor z Ano Roš

Ana Roš bo v ponedeljek gostja Slovenskega kluba in Slovenske kulturno-gospodarske zveze. Obe združenji namreč organizirata javno srečanje s priznano kuharsko mojstrico, ki bo 5. decembra ob 18.30 v Tržaškem knjižnem središču na trgu Oberdan 7 v Trstu.

V Tolminu rojena kuharska umetnica je med študijem na Fakulteti za mednarodne in diplomatske vede v Gorici začela delati v gostinstvu. Kulinarična pot, ki jo je začela v restavraciji Hiša Franko v Kobaridu, ki jo danes vodi, jo je pripeljala do številnih presenetljivih uspehov. Hiša Franko je danes restavracija z dvema Michelinovima zvezdicama, Ana Roš pa je na lestvici Best Chef Award deveta najboljša kuharska mojstrica na svetu, prva in edina ženska med prvimi desetimi.

Značilnosti njene kuhinje so inovativne prilagoditve tradicionalnih receptov iz Soške doline, pripravljene iz lokalnih sestavin. Za spretno uporabo teh živil je prejela tudi nagrado The Best Chef Pristine Award, nagrado za najboljšega kuharja na svetu, ki v svoji visoki kuhinji uporablja lokalne, visokokakovostne izdelke. Nagrada poudarja Anine edinstvene kulinarične sposobnosti in njeno odločenost, da uporablja le najboljše, lokalne in trajnostno pridobljene izdelke. 

Ana Roš je o svojem ustvarjanju in življenju pisala v knjigi Sonce in dež (Sun and Rain), ki je leta 2020 izšla v angleščini pri založbi Phaidon, v slovenščini pa pri založbi Beletrina.

V ponedeljek bo spregovorila o svoji ustvarjalnosti in uspehih, kulinarični filozofiji, pa tudi o svoji nedavno odprti pekarni v Ljubljani in možnosti, da v bližnji prihodnosti odpre restavracijo v Trstu. Z gostjo se bo pogovarjala novinarka Beti Tomsič.

Srečanje bo potekalo v slovenskem in italijanskem jeziku. Vstop je brezplačen.

Povezane objave

Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ
FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst