Design sem nome (1)

Pogovor Kultura spomina

Obdobje med 25. aprilom in 1. majem, mimo 27. aprila, je tradicionalno prepleten z vsemi vrednotami, ki jih nosi zgodovina. Spomin je temelj identitete skupnosti, najsibo narodne ali lokalne ali celo idejne. Skratka spomin izjemno pogojuje življenje skupnosti na obmejnem prostoru. Zgodovinski spomin (še) danes deli slovenski narod, prav tako pa deli večjezično in večetnično skupnost na zahodni meji slovenstva. Ob 10. februarju se iz leta v leto ozračje pregreva, ni pa zato edina priložnost, saj se je julija 2020 ob vrnitvi Narodnega doma dialektika med večinskim in manjšinskim prebivalstvom Trsta in širšega meddržavnega okolja stopnjevala iz dneva v dan.

Podlaga za grajenje spomina sta lahko zgodovina in zgodovinopisje.

Po dveh pandemskih letih običajne slovesnosti, ki so del zavesti Slovencev v Italiji in temelj združevanja skupnosti, se spet oživljajo, od proslav ob 25. aprilu do vseh dogodkov pred prvim majem. Mogoče je obdobje primerno za razmislek o vrednotah in simbolih spomina, pravzaprav o sami kulturi spomina.

KULTURA SPOMINA je naslov srečanja, ki ga prirejata Slovenska kulturno-gospodarska zveza in Narodna in študijska knjižnica v sredo, 4. maja, ob 18.30 v Gregorčičevi dvorani v Trstu na ulici San Francesco 20/II. Večer bosta oblikovala zgodovinarka Marta Verginella in filozof Jernej Šček. O kulturi spomina se bosta pogovarjala z zgodovinarjem in sodelavcem Odseka za zgodovino in etnografijo pri Narodni in študijski knjižnici Štefanom Čokom.

Za prijave sta na razpolago telefonska številka 040 635629 ali mail naslov trst@knjiznica.it.

Dogodek sodi v projekt Spomeniki prihodnosti, ki ga vodi SKRD Jezero iz Doberdoba.

Povezane objave

FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst
Iz Čedada odločen poziv za dvojezično šolstvo