sedez-rai-ts

Pogodbo o vsebini in obsegu slovenskih oddaj RAI bodo spet zgolj podaljšali

 

 

Dogovor z izboljšavami še vedno samo trpka želja

 

RIM – Pogodbo med radiotelevizijsko družbo RAI in italijansko vlado o vsebini in obsegu slovenskih oddaj bodo v kratkem podaljšali za predvi­doma šest mesecev. Vest je danes v Rimu sporočil vodja direktorata za medije pri predsedstvu vlade Ferruccio Sepe. Slovenski programski in novinarski oddelek RAI, Slovenska kulturna-gospodarska zveza (SKGZ) in Svet slo­venskih organizacij (SSO) s tem ne morejo biti zadovoljni.

 

Rezina ne bo večja

Slovenci namreč pričakujejo, da bosta vlada in koncesionar podpisali novo in bogatejšo pogodbo, medtem ko zadnja leta zgolj podaljšujeta tisto, ki je zapadla leta 2015. Podaljšana veljava se izteče konec meseca.

Predsednica SKGZ Ksenija Dobrila in predsednik SSO Walter Bandelj sta včeraj imela daljši sestanek s Sepejem. Ponovila sta mu slovenska pričakovanja, med katera sodi tudi povečanje stevila ur radijskega in televizijskega sporeda. Po besedah dveh predsednikov je Sepe pokazal razumevanje, ni pa mogel zagotoviti ničesar več od podaljšanja pogodbe, po kateri je deželnemu sedežu RAI za Furlanijo Julijsko krajino odmerjenih slabih 12 milijonov evrov letno tudi za 4.517 ur slovenskega radijskega sporeda in 208 ur televizijskih oddaj.

Sepe je gostoma povedal, da je pogodba za slovenske sporede podrejena vseobsegajoči, splošni pogodbi med finančnim ministrstvom in družbo RAI. V njej so zneski odmerjeni po poglavjih, zato vsaj zaenkrat ni mogoče pričakovati, da bi slovenskemu radijskem in televizijskemu programu izrezali večji kos proračunske torte.

 

Konkurenca med manjšinami

Dodatno težavo predstavljajo še oddaj e v sardinščini, ladinščini in furlanščini, za katere je treba najti sredstva.

Sepe sicer razume, da ni mogoče obravnavati na enak način slovenskega sporeda in oddaj v drugih manjšinskih jezikih. Ksenija Dobrila je namreč spomnila, da vodja direktorata že dolgo let spremlja vprašanja manjšin in tudi dobro pozna razmere ob slovensko-italijanski meji. Med pogovorom s slovenskima gostoma je dokazal, da pozna tudi delo Radia in Televizije Koper Capodistria. Strinjal naj bi se, da je zaradi bogatega sporeda na slovenski strani meje primerno, da se tudi RAI v Furlaniji Julijski krajini okrepi.

 

Na pogovor k predsedniku

Tako Bandelj kot Dobrilova sta poudarila, da so med sestankom vendarle iztržili pomembno zagotovilo. Sepe se je zavzel, da bo z vprašanjem slovenskega programa kmalu podrobneje seznanjen predsednik RAI Marcello Foa. Ta naj bi nato morda lahko tudi sprejel na pogovor predstavnike slovenskih organizacij.

Kot nam je povedal Bandelj, bosta SSO in SKGZ medtem Foi tudi poslala pismo. Predsednik SSO je ob tem dodal, da bo treba »že danes« začeti s prizadevanji, da se pogodbi ne bo vnovič podaljšalo veljave, ampak da bosta vlada in RAI izdelali nov dogovor.

Peter Verč

 

Primorski dnevnik, 5. april 2019

Povezane objave

Predstavili blagovno znamko Slovenci v Italiji
Na srečanju mladih Slovencev iz zamejstva in sveta zagotovila o nadaljnji podpori
Republika Slovenija obeležuje Dan državnosti