podpisi-magajna

Podpisi za poimenovanje ulice po Mariu Magajni

 

 

VELIKI TRG – Pobudniki so jih včeraj izročili županu Robertu Dipiazzi

Tržaški župan Roberto Dipiazza je včeraj iz rok pobudnikov peticije za poimenovanje ulice po fotografu Mariu Magajni prejel zajeten sveženj s kar 700 podpisi tržaških občanov in občank, ki podpirajo zamisel Kulturnega društva Bubnič Magajna, Narodne in študijske knjižnice, Slovenske kulturno-gospodarske zveze in Slovenskega kluba.

Župan je predstavnike omenjenih organizacij, ki jih je spremljala občinska svetnica Valentina Repini, sprejel v modrem salonu na Občini Trst in se uvodoma pohvalil, da se je v preteklih dneh ob odprtju razstave v Cankarjevem domu, posvečene Ivanu Cankarju, pogovarjal s samim predsednikom Republike Slovenije, rekoč, da to pač ni nekaj, kar se zgodi vsak dan. Predsednik SKGZ Rudi Pavšič se je tudi v slovenščini Dipiazzi zahvalil za sprejem, na kar je župan odvrnil: »Se mi dici hvala lepa, allora ti rispondo: dragi prijatelji Slovenci.« V nadaljevanju je Pavšič županu orisal okoliščine, ki so pripeljale do želje, da bi Magajni posvetili ulico v Trstu – to sta bili stoletnica Magajnovega rojstva in razstava Mario Magajna fotograf v Palači Gopčević, ki si jo je ogledalo več kot sedem tisoč obiskovalcev.

Župan Dipiazza se je strinjal s predlogom pobudnikov, da bi po Magajni, fotografu Primorskega dnevnika, poimenovali prostor pred tržaškim Kulturnim domom, ki ga občina namerava v kratkem preurediti. Z novo podobo pa bo, kot kaže, dobil tudi novo ime – Ploščad Maria Magajne.

Občinska svetnica Valentina Repini je izkoristila priložnost in župana opomnila še na dve osebnosti, ki bi jima bilo primerno izkazati »toponomastično« pozornost – v neposredni bližini tržaške občinske palače se je namreč rodil baron Žiga Zois, ki bi mu lahko namenili spominsko tablo. »Letos sicer obeležujemo tudi stoletnico smrti Ivana Cankarja, ki je večkrat obiskal Trst in tu imel več predavanj. Lepo bi bilo, če bi se temu velikemu slovenskemu avtorju poklonili z ulico,« je poudarila Repini. Dipiazza se je načeloma strinjal, dodal pa je, da so s preimenovanjem ulic v glavnem težave birokratskega značaja. »Zakaj pa ne bi spominske table, posvečene Ivanu Cankarju, postavili na pročelje Narodnega doma?«, je predlagal alternativo. (maj)

Povezane objave

FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst
Iz Čedada odločen poziv za dvojezično šolstvo