58ca91a025442

Peticija za poimenovanje ulice po Mariu Magajni

Fotoreporter Mario Magajna si kot promotor slovenskega družbenega dogajanja zasluži poimenovanje kake tržaške ulice. Nekako tako je to željo in stališče v palači Gopčević ob odprtju razstave Mario Magajna fotograf pred meseci formuliral predsednik Slovenske kulturno-gospodarske zveze Rudi Pavšič. Ta želja je zdaj uradno postala tudi predlog, za katerega od včeraj zbirajo podpise Tržačanov in Tržačank.
Zakaj si Trst zasluži Magajnovo ulico in katera cesta bi lahko nosila ime po priljubljenem Tržačanu, so pobudniki peticije SKGZ, Narodna in študijska knjižnica Trst, Slovenski klub in Kulturno društvo Bubnič-Magajna, predstavili na včerajšnji novinarski konferenci v Kulturnem domu. Rudi Pavšič je povedal, da so se za predlog poimenovanja ulice po Magajni odločili zaradi njegove splošne priljubljenosti in iz spoštljivosti do fotoreporterja. Kako priljubljen je bil Magajna med Tržačani, priča odličen obisk razstave v palači Gopčević, ki je presegla najbolj optimistična pričakovanja, je dejal Pavšič, ki ne dvomi v to, da bo peticijo podpisalo mnogo Tržačanov.
Da bi v mestnem središču morali imeti ulico poimenovano po zaslužnem Slovencu ali Slovenki, je prepričana predsednica Slovenskega kluba Poljanka Dolhar, ki je na včerajšnjem srečanju opozorila, da so nekatere občinske uprave v preteklosti ta manko zapolnile s poimenovanjem ulic po zaslužnih Slovencih na Krasu, kar pa ni dovolj, saj te ne pričajo o slovenski prisotnosti v središču mesta. Predsednica je še spomnila, da je Illyjeva občinska uprava daljnega leta 2001 odobrila tri sklepe o poimenovanju številnih ulic na vzhodnem in zahodnem Krasu, a kaj ko je vse to ostalo le na papirju. S poimenovanjem ene od tržaških ulic po Magajni se strinja predsednik Kulturnega društva Bubnič-Magajna Dušan Kalc, ki je prepričan, da Magajna, ki ga je Kalc označil za človeka dialoga, s svojim fotografskim opusom posreduje zgodbo celotnega Trsta. Kalc je predstavil bogat Magajnov opus, ki mu ga lahko zavida marsikateri svetovno uspešen fotograf. V fotoarhivu se je nabralo približno 260.000 posnetkov, od katerih je objavljenih okoli 50.000, je spomnil govornik, ki resnično upa, da njihov predlog ne bo naletel na gluha ušesa.
Katera ulica pa bi najbolj simbolično poosebljala Maria Magajno? Pobudnikom peticije je predlog nehote namignil sam tržaški župan Roberto Dipiazza, ki je pred poldrugim mesecem na sestanku s slovenskima občinskima svetnikoma Valentino Repini (DS) in Igorjem Svabom (Slovenska skupnost – DS) predlagal zaprtje Ul. Petronio za promet in ureditev nekakšnega trga, poimenovanega po zaslužnem Slovencu, ki bi arhitektonsko ovrednotil Kulturni dom. To idejo podpira tudi predsednica SSG Breda Pahor, ki se strinja tako s potrebo po »lepotni« preureditvi ulice pred SSG kot tudi po njenem (pre)imenovanju v Magajnovo ulico. »S tem bi vhod v Kulturni dom dobil poseben značaj, ki ustreza njegovi vlogi,« je prepričana predsednica. V prid Magajnovi ulici pred SSG priča tudi argument, da je Mario Magajna, sicer Križan po rodu, velik del svojega življenja preživel v neposredni bližini Kulturnega doma, kjer je do nedavnega imel sedež tudi Odsek za zgodovino in etnografijo Narodne in študijske knjižnice, ki še danes hrani večji del Magajnove zapuščine, so včeraj poudarili pobudniki predloga, ki so simbolično podpisali peticijo.

Sanela Čoralič
(Primorski dnevnik, 16. marca 2017)

Vsi tisti, ki bi si želeli sredi mesta videti Magajnovo ulico, so vabljeni, da podpišejo predlog o poimenovanju ulice. Peticijo lahko podpišejo vsi polnoletni Tržačani, ki imajo stalno bivališče v tržaški občini. Podpise bodo sprejemali v naslednjih ustanovah: v Narodni in študijski knjižnici v Ul. sv. Frančiška 20, Tržaškem knjižnem središču na Trgu Oberdan 7, Prosvetnem domu v Ul. Ricreatorio 1, Kulturnem domu v Ul. Petronio 4 in na Primorskem dnevniku v Ul. Montecchi 6.
Povejmo še to, da bo odlok o poimenovanju ulice morala sprejeti pristojna občinska komisija, ki praviloma ulice po umrlih lahko poimenuje 10 let po njihovi smrti. V primeru Maria Magajne to pomeni, da bi letos oktobra fotoreporter lahko že imel svojo ulico …

Povezane objave

Predstavili blagovno znamko Slovenci v Italiji
Na srečanju mladih Slovencev iz zamejstva in sveta zagotovila o nadaljnji podpori
Republika Slovenija obeležuje Dan državnosti