rudi-pavsic-almirante

Pavšič: ul. Almirante žaljiva za Trst in deželo FJK

Predsednik SKGZ Rudi Pavšič v zvezi s sklepom tržaške občinske komisije o poimenovanju tržaške ulice po politiku Giorgiu Almiranteju pisal tržaškemu županu Robertu Dipiazzi in mu iznesel stališče v imenu Slovenske kulturno-gospodarske zveze.
V nadaljevanju je napisal:
»Poimenovanju bi bilo žaljivo do našega mesta in cele dežele. Ne moremo sprejeti, da ulica v večkulturnem in kozmopolitskem Trstu nosi ime po človeku, ki je bil izraz črne diktature, ki je toliko gorja storila naši narodni skupnosti in zasramovala italijansko državo v svetu.
Obstajajo meje dostojanstva in tokratni predlog jih presega. Ne bom vam govoril, kaj je pomenila skrajno desna opcija v povojnem času prav v Trstu in kolikšni so bili napadi in žalitve do naše skupnosti preprosto zato, ker smo bili Slovenci.
Ker cenim vaša prizadevanja v smer pomitiritve in iskanja tega, kar nas združuje, verjamem, da se boste maksimalno angažirali in preprečili takšne in podobne postfašistične izpade.
Vi ste župan treh predsednikov, ki so prišli v Trst s sporočilom miru, sožitja in dobrega sosedstva. Vi ste župan celotnega mesta in zato tudi v njem bivajoče slovenske narodne skupnosti. Pred nedavnim, ko ste krovnima organizacijama (za kar se vam še enkrat iskreno zahvaljujem) podelili mestno priznanje, ste izpostavili nekaj misli, ki smo jih cenili in se z njimi strinjali. Verjamem, da vas bodo te vaše misli spremljale tudi pri odločitvi o poimenovanju tržaške ulice.
Vašo nasprotovanje bo naša skupnost cenila in gotovo se bodo z njo strinjali tudi v sosednji Sloveniji, kjer veljate za človeka dialoga in pametnih odločitev.«

Trst, 17. novembra 2017

Povezane objave

Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ
FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst