fallback-thumbnail

Pavšič in Bandelj sta se sestala s predsednico SSG Bredo Pahor

Polemike, ki so v začetku poletja precej razgrele vzdušje v slovenski tržaški gledališki hiši, so bile povod za srečanje med predsednikoma krovnih organizaciji Slovencev v Italiji, Slovenske kulturno gospodarske zveze (SKGZ) in Sveta slovenskih organizacij (SSO) s predsednico Upravnega sveta Slovenskega stalnega gledališča Bredo Pahor. Kot smo poročali, je do javnih polemik prišlo ob koncu junija, ko so igralci SSG javno izrazili nestrinjanje z nekaterimi odločitvami umetniškega koordinatorja Eduarda Milerja.
Kot nam je povedala predsednica Pahorjeva, se je sama skupaj s člani upravnega sveta skušala čim bolj izogibati javnim polemikam in so se raje osredotočili na reševanje problemov. Pri tem je upravni svet potrdil program sezone, ki ga je predlagal umetniški vodja Eduard Miler in mu s tem tudi potrdil polno zaupanje in potrdil njegove izbire. Z njegovim soglasjem so vnesli samo spremembo, ki jo pogojuje razpoložljivost finančnih sredstev in sicer odločitev, da bodo zaradi realizacije večjega gledališkega projekta o Pasoliniju, ki je zaradi vloge in specifike SSG prioritetnega pomena za naš prostor, kot poudarja predsednica, koprodukcijo Antigona z ljubljansko Dramo prenesli na naslednjo sezono.
Po drugi strani se je upravni odbor posvetil tudi reševanju kadrovskih vprašanj. Dosedanjim sedmim igralcem so ponudili pogodbe za določen čas za naslednjo sezono, ki so jih vsi igralci sprejeli. Poleg tega so sklenili pogodbo še z enim, osmim igralcem, »s čemer v sicer omejenih možnostih finančne razpoložljivosti skušamo uresničevati željo po krepitvi in pomladitvi igralske zasedbe,« nam je povedala predsednica Breda Pahor.
Predsednika SKGZ Rudi Pavšič in SSO Walter Bandelj sta na srečanju, namenjenemu preučitvi številnih javnih izjav in dopisov o položaju v tržaškem gledališču, zagotovila, da se krovni organizaciji zavzemata za obstoj in čim boljše delovanje SSG, katerega sta tudi ustanovni članici. Pavšiča in Bandlja je Breda Pahor seznanila z zadnjimi sklepi US, med katerimi je bila sklenitev pogodbe za določen čas z osmimi igralci. Iz pogovora je izšla težnja o skupnem iskanju rešitev, ko in če pride do zapletov. Predsednika krovnih zvez sta bila tudi mnenja, da javno izpostavljanje in individualno nastopanje ne delujeta v dobrobit gledališča, za kar se SKGZ in SSO prvenstveno zavzemata. Izrazila sta tudi zaskrbljenost, da je do javnega polemiziranja prišlo prav v obdobju poletne abonmajske kampanje.
Na srečanju na sedežu SKGZ je bil govor tudi o drugih vprašanjih, ki jih je treba rešiti, npr. o nujnih spremembah obstoječega statuta SSG. O pogovoru s predsednico upravnega sveta SSG Bredo Pahor sta Rudi Pavšič in Walter Bandelj seznanila tudi ministra RS za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazda Žmavca in novega slovenskega ministra za kulturo Toneta Peršaka ob njunem predvčerajšnjem obisku na Goriškem. Na srečanju, ki je bilo že prej dogovorjeno, v goriškem Kulturnem domu sta predsednika krovnih organizacij Slovencev v Italiji ponovno potrdila primarno skrb za obstoj in razvoj ene najpomembnejših kulturnih institucij »na zahodnem robu slovenstva«. Izpostavila sta nujnost dogovarjanja in skupnega oblikovanja rešitev.
(Primorski dnevnik, 22. julija 2016)

Povezane objave

Predstavili blagovno znamko Slovenci v Italiji
Na srečanju mladih Slovencev iz zamejstva in sveta zagotovila o nadaljnji podpori
Republika Slovenija obeležuje Dan državnosti