marjan-sarec

Pavšič in Bandelj pri predsedniku Šarcu

 

 

Predsednika krovnih organizacij, Rudi Pavšič za SKGZ in Walter Bandelj za SSO, sta se v kabinetu predsednika slovenske vlade Marjana Šarca srečala z njegovimi sodelavci, da bi jih seznanili o položaju slovenske narodne skupnosti v Italiji. Posebej sta se zaustavila pri vprašanju zakonskega predloga o zmanjšanju števila poslancev in senatorjev ter na možnost, da bi v okviru spreminjanja ustave odobrili predlog, ki zagotavlja mesto za slovensko predstavništvo v Senatu in Poslanski zbornici.

S tem v zvezi sta predsednika krovnih prosila slovenskega premierja, naj na to problematiko opozori italijanskega predsednika vlade Conteja v želji, da bi se tudi na tej ravni sprožili potrebni mehanizmi za uresničitev predlogov o zvišanju števila mest v deželi FJK, ki bi bila namenjena Slovencema.

Ob drugih aktualnih problematikah, ki zadevajo organizirano obliko manjšinske skupnosti in njeno večjo povezanost s Slovenijo, sta Pavšič in Bandlej izpostavila tudi potrebo po redefiniciji odnosov (in samega zakona) med matično državo in Slovenci v sosednjih državah. Predlagala sta, da bi se razprava sprožila v Svetu za Slovence v zamejstvu, ki jo vodi sam predsednik vlade.

Predsednika SSO in SKGZ sta premierja povabila na obisk k Slovencem v FJK, kar bi pomenilo veliko priznanje naši skupnosti in bi obenem utrdilo dobrososedske odnose.

 

Trst, 5. februarja 2019

 

Povezane objave

Predstavili blagovno znamko Slovenci v Italiji
Na srečanju mladih Slovencev iz zamejstva in sveta zagotovila o nadaljnji podpori
Republika Slovenija obeležuje Dan državnosti