57eb95d59b3b6

Pavšič in Bandelj pri predsedniku DZ RS Milanu Brglezu

Slovenija bo na raznih ravneh znova opozorila Italijo na vprašanje vprašljive izvolitve parlamentarca slovenske narodnosti v rimskem parlamentu. Predsednik Državnega zbora Milan Brglez bo o tem pojutrišnjem opozoril predsednico italijanske poslanske zbornice Lauro Boldrini, ki bo njegova gostja v Ljubljani. Prav v zvezi s tem obiskom je Brglez včeraj sprejel predsednika Sveta slovenskih organizacij in Slovenske kulturno-gospodarske zveze, Walterja Bandlja in Rudija Pavšiča.
Gostitelja sta predsedniku obnovila potek dogajanj v zvezi z volilnim zakonom za poslansko zbornico (t.i. italicum), ki je glede slovenske manjšine zelo splošen in nedorečen. Pavšič in Bandelj računata, da se bo po decembrskem ljudskem referendumu o ustavnih reformah znova odprlo vprašanje volilnih pravil in da bo takrat mogoče izboriti boljše pogoje za Slovence. To ne bo lahko, treba pa bo poskusiti. Brglez je vsekakor obljubil, da bo problem predstavil Boldrinijevi.
Brglez se je srečal tudi s predstavniki italijanske manjšine v Sloveniji. V delegaciji so bili poslanec Roberto Battelli, predsednik Obalne samoupravne skupnosti italijanske narodnosti Alberto Scheriani in predsednik Italijanske unije Mauriziom Tremul.
Pavšič in Bandelj načrtujeta v oktobru kar nekaj poti v Rim prav glede italicuma in parlamentarne zastopanosti Slovencev. Za sestanek sta zaprosila Boldrinijevo, predsednika senata Pietra Grassa in senatorko Anno Finocchiaro, predsednico senatne komisije za ustavna in institucionalna vprašanja. Po diplomatskih poteh se je za ta problem angažiralo tudi slovensko veleposlaništvo v Rimu.
(Primorski dnevnik, 28. septembra 2016)

Povezane objave

Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ
FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst