pavsic-in-bandelj-3

Pavšič in Bandelj pisala Mattarelli in Pahorju v zvezi z izvolitvijo slovenskega predstavnika v italijanski parlament

 

 

»Spoštovana predsednika,

slovenska narodna skupnost v Italiji je z velikim zadovoljstvom pozdravila izvolitev slovenske senatorke Tatjane Rojc na listi Demokratske stranke. Ta stranka in njene predhodnice so v povojnem času vedno poskrbele, da je predstavnik naše narodne skupnosti sedel v Poslanski zbornici oz. Senatu.

Doslej smo našo prisotnost v italijanskem parlamentu torej zagotovili izključno zaradi naklonjenosti strank levosredinskega loka. Vloga slovenskih predstavnikov v Rimu je bila vedno pomembna, saj so veliko storili v prid naše narodne skupnosti, širše deželne stvarnosti in nenazadnje v podporo povezovanja čezmejnega prostora ter za krepitev dobrosedskih odnosov med Italijo in Slovenijo.

Spoštovana predsednika,

resno naju skrbi, če bomo v prihodnosti lahko še računali na predragoceno slovensko prisotnost v rimskem parlamentu in sva prepričana, da bi si morala naša narodna skupnost po institucionalno-državniški poti zagotoviti mesto tako v Senatu kot tudi v Poslanski zbornici, v spoštovanju specifične norme zaščitnega zakona za slovensko manjšino iz leta 2001. Formulacija samega zakona pa ne zagotavlja zajamčene izvolitve, kot velja za pripadnike nemške manjšine v Gornjem Poadižju ter za Francoze v Dolini Aosta.

Ker obstaja možnost, da bi zdajšnja mandatna doba trajala manj od po zakonu predvidenega časa in da bi medtem v ta volilni zakon lahko vnesli določene spremembe, je pomembno, da bi se upoštevalo tudi možnost večje slovenske parlamentarne gotovosti.

Spoštovana predsednika,

najine poglede glede prisotnosti slovenskih predstavnikov v italijanskem parlamentu in v zvezi z nastankom novega volilnega zakona sva iznesla tudi predsednikoma Senata in Poslanske zbornice. Istočasno pa sva prepričana, da bova lahko računala tudi na Vajino pomoč in naprezanje zato, da bo slovenska narodna skupnost v Italiji še vedno lahko primerno zastopana v Parlamentu.«

 

Trst, 25. maja 2018

Povezane objave

Evropske in občinske volitve: Slovenci v Italiji ostajajo zvesti demokratičnim naprednim silam
Romano Prodi na predstavitvi knjige o Mitji Volčiču in v Novi Gorici ob 20-letnici vstopa Slovenije v EU
V Evropski prestolnici kulture naj ostanejo meje odprte