pavsic-in-bandelj_1

Pavšič in Bandelj pisala Fedrigi glede slovenskega predstavnika v italijanskem parlamentu

 

 

Predsednika krovnih Rudi Pavšič, SKGZ, in Walter Bandelj, SSO, sta v zvezi z zajamčenim mestom za slovenskega predstavnika v italijanskem parlamentu včeraj pisala predsedniku Dežele FJK Massimilianu Fedrigi:

 

»Piševa Vam kot izraz slovenske narodne skupnosti v Italiji v želji, da nam boste z razumevanjem in konkretno pomagali v prizadevanju za dosego zajamčenega mesta slovenskega predstavnika v obeh vejah italijanskega parlamenta.

Kot dobro veste, poteka v tem času v senatu razprava o zakonskem predlogu o spremembi 56., 57. in 58. člena italijanske ustave, to je členov, ki zadevajo zmanjšanje števila senatorjev in poslancev, kar bo še bolj otežkočilo, če že ne omogočilo, nadaljnjo prisotnost slovenskih predstavnikov v rimskem parlamentu. K zakonskemu predlogu so potrebne določene spremembe. O tem so že bili predlagani določeni amandmaji, ki zadevajo zvišanje števila senatorjev in poslancev v deželi FJK, od katerih naj bi bil eden v vsaki veji parlamenta izraz slovenske narodne skupnosti, kot je omenjeno v samem zaščitnem zakonu.

Veva, da ste se večkrat izrekli v podporo slovenski prisotnosti v rimskem parlamentu, ne nazadnje med Vašim  uradnim obiskom v Ljubljani pri slovenskem zunanjem ministru Miru Cerarju in pri predsedniku države Borutu Pahorju. Zaradi tega se obračava do Vas, da v svojstvu predsednika Dežele FJK postorite potrebne korake v Rimu, zato da se spoštuje tisti del specifičnosti FJK (3. člen Posebnega statuta), ki priznava »enake pravice in enakopravno obravnava vse državljane, ne glede na njihovo jezikovno skupino, in njihove etnične in kulturne značilnosti«. Prepričana sva, da bo Vaša intervencija pozitivno vplivala na odločitve pri sprejemanju ustavnega zakonskega predloga glede jamstva za slovenske predstavnike v parlamentu.

Prepričana sva tudi, da bo ugodna rešitev in ustavno jamstvo za našo stabilno prisotnost v obeh vejah parlamenta pomenilo nadgradnjo zdajšnjega odnosa države in dežele do naše narodne skupnosti ter obenem okrepilo bilateralne odnose med Slovenijo in Italijo in še posebej z Deželo Furlanijo Julijsko krajino. In to predvsem zaradi dejstva, da je italijanska manjšina v Republiki Sloveniji omenjena v Ustavi in ima zagotovljen sedež v Državnem zboru.«

 

Trst, 7. februarja 2019

Povezane objave

Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ
FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst