pavsic-in-bandelj-2

Pavšič in Bandelj pisala Conteju in Salviniju

 

 

Predsednika krovnih organizacij Rudi Pavšič, za SKGZ, in Walter Bandelj, za SSO, sta pisala novemu predsedniku italijanske vlade Giuseppeju Conteju ter ministru za notranje zadeve Matteu Salviniju in ju zaprosila za srečanje.

V dopisu italijanskemu premierju Pavšič in Bandelj ugotavljata, »da smo Slovenci v Italiji smo zakonsko zaščiteni na državni in deželni ravni, o zaščiti pa jasno govorijo tudi mednarodne pogodbe in evropski dokumenti. Zakonska določila so izredna predpostavka za ohranitev in razvoj slovenske manjšine, ki je zgodovinsko prisotna v deželi Furlaniji Julijski krajini vzdolž državne meje s Slovenijo.

V zvezi z zaščitnim zakonom št. 38/01 želiva podčrtati, da po sedemanjstih letih od njegovega sprejetja nekateri členi še niso udejanjeni, zlasti tista, ki se nanašata na ustanovitev slovenske sekcije konservatorija Tartini v Trstu in na vračanje nepremičnin, med katerimi je Narodni dom v Trstu, ki sta ga izrecno omenila na nedavnem srečanju predsednika Republike Italije Sergio Mattarella in Republike Slovenije Borut Pahor. Prepričana sva, da bo vlada nadaljevala na poti pozitivnega reševanja problemov, kot je bilo urejeno vprašanje finančne podpore za dejavnosti na kulturnem, umetniškem, športnem, rekreacijskem, znanstvenem, raziskovalnem, vzgojnem, informativnem in založniškem področju, ki potekajo v okviru organizacij in ustanov slovenske narodne skupnosti.

Naša skupnost je celovito organizirana in to v vseh segmentih družbenega življenja: od šolstva in skrbi za slovenski jezik, do kulture, športa, gospodarstva, medijev in drugih dejavnostih, ki predstavljajo steber življenja in dela nad 300 ustanov, organizacij in društev, ki ju predstavljata naši krovni organizaciji.

Veliko si prizadevamo, da bo naš slovenski jezik prepoznaven v javnosti in v stikih z javno upravo, kot je zapisano tudi v samem zaščitnem zakonu. Ravno tako je pomembna neposredna finančna pomoč, ki nam jo država Italija, v okviru zaščitnega zakona, namenja tako za našo bogato organizacijsko stvarnost kot za uveljavljanje slovenskega jezika v javnosti.

Posebej si prizadevamo, da se odnosi med Italijo in Slovenijo izboljšujejo, kar je pomembno jamstvo za pozitiven pristop do obeh manjšin, ki živijo na tem predelu Evrope: italijanske v Istri in naše v Furlaniji Julijski krajini. Dolgoletno je intenzivno sodelovanje obeh narodnih skupnosti, ki se je v zadnjih letih s skupnimi evropskimi projekti še okrepilo.«

V pismu, ki sta ga predsednika SSO in SKGZ naslovila na ministra za notranje zadeve Mattea Salvinija, sta posebej izpostavila vprašanje manjšinskega omizja. Tako pišeta: »Ministrstvo, ki ga vodite, je pred leti ustanovilo omizje za vprašanja slovenske manjšine, pri katerem sva tudi sodelovala kot izraz slovenske narodne skupnosti. Omizje je opravilo pomembno delo reševanja nekaterih odprtih vprašanj, ki so vezana na uresničevanje zaščitnega zakona št. 38/01 in nam ponudilo možnost plodnega sodelovanja med našo skupnostjo in samo Vlado.

Zaradi povedanega sva prepričana, da boste v svojstvu najvišjega predstavnika notranjega ministrstva nadaljevali z dosedanjo dobro prakso skupnega sodelovanja in čim prej dali pobudo za obnovitev delovanja omizja samega.«

 

Trst, 11. junija 2018

Povezane objave

Evropske in občinske volitve: Slovenci v Italiji ostajajo zvesti demokratičnim naprednim silam
Romano Prodi na predstavitvi knjige o Mitji Volčiču in v Novi Gorici ob 20-letnici vstopa Slovenije v EU
V Evropski prestolnici kulture naj ostanejo meje odprte