Paritetni-odbor-Jarc

Paritetni odbor: razočaranje SKGZ ob izvolitvi podpredsednika

 

Institucionalni paritetni odbor za vprašanja slovenske narodne skupnosti je na četrtkovem volilnem zasedanju dobil predsednika in podpredsednika. Slovenska kulturno-gospodarska zveza čestita novoizvoljenjemu predsedniku Marcu Jarcu in mu želi veliko uspešnega dela pri zahtevnem delu.

Uskladitev krovnih organizacij okrog kandidature odvetnika Jarca za predsednika je ob njegovi izvolitvi zelo skalilo nerazumljivo ravnanje  predstavnikov sorodne krovne organizacije, Sveta slovenskih organizacij, in stranke Slovenska skupnost. SSO in SSk sta namreč podprli Paola Rovisa za podpredsednika tega pomembnega vladnega organa, namesto da bi svoj glas oddali beneškemu rojaku Ninu Cicconeju, ki bi med drugim zagotovil zakonsko predvideno paritetnost vodstvene zasedbe. Ciccone je bil namreč imenovan v Paritetni odbor znotraj slovenske kvote, Marco Jarc pa italijanske.

Nino Ciccone je tudi edini predstavnik iz Videmske pokrajine v Paritetnem odboru, njegova izvolitev bi pomenila zasluženo priznanje Slovencem na Videmskem. Ciccone bi lahko bil tudi nositelj kompleksnih problematik na področju zaščite slovenske narodne skupnosti v Nediških dolinah, Terski dolini, Reziji in Kanalski dolini. 

Vsled namenskega prezrtja Slovencev iz videmske pokrajine in zaradi nevarnega normativnega precedensa glede izvolitve tako predsednika kot podpredsednika paritetnega odbora iz seznama članov “italijanske kvote”, izraža vodstvo SKGZ svoje nezadovoljstvo in veliko zaskrbljenost nad veljavnostjo in primernostjo take vodstvene zasedbe. Slednje je namreč neskladno tudi s predpisi zaščitnega zakona in poslovnika, predvsem pa samega smotra Paritetnega odbora, ki sloni na paritetični  prisotnosti 10 članov iz italijanske in 10 iz slovenske kvote. 

Mimo tehnikalij in formalnosti, ki so sicer zelo pomembne pri delovanju organov, Slovenska kulturno-gospodarska zveza izraža globoko razočaranje in zaprepadenost, da je prišlo do nesprejemljih strankarsko političnih igric in koketiranjem z desnico  na račun predstavnika Beneške Slovenije prav s strani tistih, ki vsakodnevno (deklarativno) postavljajo slovenstvo kot edino in najpomembnejšo vrednoto!

Povezane objave

Predstavili blagovno znamko Slovenci v Italiji
Na srečanju mladih Slovencev iz zamejstva in sveta zagotovila o nadaljnji podpori
Republika Slovenija obeležuje Dan državnosti