54db2e6c885c0

Otvoritev razstave projektov za novo Tržaško knjižno središče

Tudi zgodba o Tržaškem knjižnem središču je pravzaprav zgodba o sodelovanju; o sodelovanju kulture, gospodarstva, knjige, slovenske ustvarjalnosti, predvsem pa zgodba o sodelovanju ljudi z drugačnimi pogledi, vendar podobnimi cilji. Skupaj zmoremo je tudi slogan zgodbe, ki nastaja na Trgu Oberdan, je na nedeljskem odprtju razstave o nastajanju nove slovenske knjigarne dejal minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc.
Vsem, ki se trudijo za to, da bo središče kmalu odprlo svoja vrata starim in novim obiskovalcem, je zaželel, da bi vedno videli tisto, kar nas povezuje. Tržaško knjižno središče na tako pomembni lokaciji sredi mesta naj postane stičišče vsega slovenstva – kulture, gospodarstva, turizma, šolstva – zamejski prostor naj poveže z matično domovino, vključi vse organizacije slovenske skupnosti in postane prostor dialoga z italijansko kulturo.
V imenu komisije, ki je med petimi arhitekturnimi rešitvami soglasno izbrala zmagovito, je spregovoril Rok Žnidaršič z ljubljanske univerze. Pojasnil je, da ima načrt Tržačanov Aleša Plesničarja in Igorja Spetiča ter njunih ljubljanskih kolegov Nejca Batističa, Edvarda Blažka in Marka Volka zelo jasen kulturni naboj. Načrtovalci so namreč izhajali iz zgodovine – dekorativnega elementa bližnjega Narodnega doma, ki bo zaznamoval knjigarniške police. Zmagovit načrt (v Kulturnem domu si je mogoče ogledati tudi ostale) zaznamuje velika odprtost: knjigarna mora postati del trga, trg pa del knjigarne, pravita Aleš in Igor, knjige bodo lepo vidne in vedno osvetljene, z njimi pa bo vidna tudi prisotnost tržaških Slovencev. Na približno 140 kvadratnih metrih površine bodo našle mesto tudi umetnine in obrtniški izdelki, uredili bodo manjši razstavni prostor, multimedijski kotiček za promocijo slovenske kulture in prostor za druženje. Gradbena dela so stekla, trenutno so v prostorih na Trgu Oberdan začeli z rušenjem. (pd)
(Primorski dnevnik, 10. februarja 2015)

Povezane objave

Predstavili blagovno znamko Slovenci v Italiji
Na srečanju mladih Slovencev iz zamejstva in sveta zagotovila o nadaljnji podpori
Republika Slovenija obeležuje Dan državnosti