230212-db098_546456_20230213204212

Osrednja proslava Slovencev v Italiji

Osrednja proslava Slovencev v Italiji je potekala ob premišljenem programu in lesku dogajanja znotraj monumentalne veže glavne poške v Trstu. Med sugestivnimi, spreminjajočimi se barvami luči na stopnišču palače (ki s svojo namembnostjo govori o povezavah in komunikaciji) je nastopil simfonični orkester Orchestra FVG in širša zasedba zbora Jacobus Gallus pod vodstvom Marka Sancina.

V slovensko zgodovino spada tudi prvi zvočni film Na svoji zemlji; izbira slavnostne glasbe Marjana Kozine je namignila na poklic letošnje govornice Mateje Zorn, prav tako pa tudi glasba Urbana Kodra za film Cvetje v jeseni, ki jo je občinstvo poslušalo v priredbi in izvedbi Zorana Lupinca in njegovega kvarteta različnih harmonik 4 Bellows 4 Tales.

Iz programa ni izpadla niti misel na koroško manjšino z izvedbo Peternelove priredbe čustvene pesmi Rož, Podjuna, Zila za solista, orkester in zbor; slednji je lahko računal na priložnostno sodelovanje mladih pevcev Dekliškega pevskega zbora Igo Gruden in Fantovske skupine Devin Nabrežina. (Primorski dnevnik, 13.2.2023)

Povezane objave

V Evropski prestolnici kulture naj ostanejo meje odprte
Prvomajsko slavje v Števerjanu
ŽIVEL 1. MAJ!