54d8adbdceb9b

Organizatorji Slofesta pri ministrici za kulturo Julijani Bizjak Mlakar

Septembra letos pripravlja Zveza slovenskih kulturnih društev drugo izvedbo Slofesta. Ponovitev uspešne pobude so organizatorji konec januarja v Ljubljani predstavili ministrici za kulturo Republike Slovenije Julijani Bizjak Mlakar.
Delegacijo so sestavljali predsednika krovnih organizacij Slovencev v Italiji, ki bosta pokrovitelja tridnevnega dogodka, Rudi Pavšič za SKGZ in Drago Štoka za SSO, deželni predsednik ZSKD Igor Tuta, pokrajinska predsednica ZSKD za tržaško pokrajino Živka Persi in podpredsednik ZSKD Martin Lissiach. V prostorih ministrstva so jih poleg že omenjene ministrice sprejeli tudi državni sekretar Tone Peršak, direktorica Direktorata za ustvarjalnost Biserka Močnik, Katarina Culiberg iz Službe za evropske zadeve in mednarodno sodelovanje ter Igor Korsič. Na srečanju je bil prisoten tudi Dejan Podgoršek iz Urada RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.
Med srečanjem so prišli do izraza zlasti glavni cilji Slofesta, in sicer poudarek slovenske prisotnosti v tržaškem mestnem središču, promocija in predstavitev delovanja Slovencev v Italiji večinskemu prebivalstvu in rojakom iz matice, krepitev zavesti o potencialu slovenske narodne skupnosti med svojimi člani ter, kar predstavlja letošnjo novost, deželno delovanje Zveze slovenskih kulturnih društev in celotne slovenske narodne skupnosti v Italiji.
Ministrica Julijana Bizjak Mlakar je pozdravila zamisel in ponovitev projekta ter zagotovila svojo prisotnost na septembrskem dogodku. Ob tem je pohvalila še zlasti vključevanje izjemnega števila mladih.
(Primorski dnevnik, 7. februarja 2015)

Povezane objave

FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst
Iz Čedada odločen poziv za dvojezično šolstvo