fallback-thumbnail

Oktobra slavnostna akademija in deželni kongres SKGZ

Slovenska kulturno-gospodarska zveza bo 9. oktobra s slavnostno akademijo v tržaškem Kulturnem domu obeležila svojo aktivno prisotnost v slovenski narodni skupnosti v Italiji. Z akademijo, ki nosi naslov Na svoji poti, zaključuje zveza niz srečanj ob šestdesetletnici svojega obstoja. Vsebinska in umetniška zasnova dogodka je bila zaupana pisatelju in režiserju Marku Sosiču.
V soboto, 17. oktobra, pa bo v goriškem Kulturnem domu deželni volilni kongres krovne organizacije, na katerem bodo izbrali novega predsednika. Tokratna skupščina prinaša določene novosti, kot npr. neposredno izvolitev predsednika. To pomeni, da bodo predstavniki včlanjenih organizacij in individualni člani imeli odslej večjo težo pri vsebinskih izbirah SKGZ. Tudi geslo kongresa bo nosilo naslov Na svoji poti.
Deželno tajništvo krovne organizacije je na svoji zadnji seji pozitivno ocenilo premike pri obnovi Trgovskega doma v Gorici in Narodnega doma pri Sv.Ivanu v Trstu, ter se zaustavilo pri vprašanju prihodnosti mladinsko-športnega središča na Stadionu 1.maj. Zaradi pomena, ki ga ima ta objekt pri športnih in kulturnih dejavnostih tržaških Slovence, je treba po mnenju SKGZ skupaj z drugimi sogovorniki doreči okviren obnovitveno-vsebinski načrt in ga realizirati, da ne bomo ostali le pri načelnih izjavah.
Tajništvo krovne organizacije se je nadalje seznanilo s poslovanjem pred nedavnim odprtegaTržaškega knjižnega središča na Oberdankovem trgu, ki je v prvih mesecih zabeležilo pozitiven rezultat. Trenutno potekajo pogovori, s ciljem, da bi središče dobilo primerno osnovo za nadalnje delovanje, ki se za uspešen obstoj in razvoj te strukture ne more omejiti le na trženje knjig.
Slovenska kulturno-gospodarska zveza z velikim zadovoljstvom spremlja priprave na Slofest, ki bo tudi tokrat ponudil številne zanimive dogodke v središču Trsta. Dejstvo, da so svojo prisotnost na slovesni otvoritvi Slofesta najavili visoki predstavniki Republike Slovenije in dežele Furlanije Julijske krajine potrjuje, da postaja Slofest eden izmed pomembnejših dogodkov naše narodne skupnosti, pomemben pa je tudi za vse mesto in uspešen medkulturni dialog.
SKGZ in SSO sta v zadnjem času posvetili posebno pozornost dogajanju in problematiki Slovencev na Videmskem. Tu je potrebno poiskati primerne odgovore na nekatera vprašanja, ki bodo močno zaznamovala bodočnost teh krajev in celotnega obmejnega prostora. Zaradi tega bo SKGZ v kratkem pripravila posvet o družbeno-gospodarskem položaju na Videmskem.

Povezane objave

Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ
FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst