elezioni-regionali-fvg-scheda

Odziv SKGZ na deželne volitve v FJK

Ob izidu deželnih volitev čestita Slovenska kulturno-gospodarska zveza vsem slovenskim kandidatom, ki so s trudom in prizadevanjem delovali v preteklem obdobju za politično vidljivost slovenske narodne skupnosti v Italiji. Z veseljem gre sprejeti potrditev slovenskega deželnega svetnika stranke Slovenske skupnosti, ki je na podlagi dogovora z Demokratsko stranko dosegla predvideni volilni prag in tako izvolila Marka Pisanija v Deželni svet FJK. Od samega prevzema funkcije v preteklem mandatu je nekdanji župan Občine Repentabor izkazal odprtost do naše krovne organizacije in dejavno sodelovanje, kar si SKGZ prepričano pričakuje tudi v naslednjih petih letih.

Slovenska kulturno-gospodarska zveza iskreno čestita tudi Valentini Repini. Število osebnih preferenc, ki ji niso sicer zajamčile izvolitve, je politični kapital, na katerem lahko Demokratska stranka, njena slovenska komponenta in kandidatka sama lahko gradijo tesnejši dialog s Slovenci v FJK. Od Valentine Repini si obetamo še naprej tvorno in zanesljivo sodelovanje v odnosu do Občine Trst s svetnikoma Stefanom Ukmarjem in Štefanom Čokom. Prav tako gre izraziti zadovoljstvo ob dobrem rezultatu doberdobskega župana Fabia Vizintina.

Nizka volilna udeležba je za SKGZ zaskrbljujoča. Posledice dejstva, da volivci ne koristijo svojih državljanskih pravic, so dokaj izrazite predvsem v manj naseljenih predelih Furlanije Julijske krajine, kjer živijo Slovenci. To velja še zlasti za Videmsko oz. za Benečijo.

Volilni izid odraža po mnenju SKGZ-ja vsekakor predvolilna pričakovanja. Potrditev Massimiliana Fedrige in uspeh njegove liste tolmači krovna organizacija kot spodbudno dejstvo v razmerju do desničarskih sil, ki niso na lokalnem nivoju nikoli prikrivale nasprotovanja slovenski prisotnosti v deželi. Sodelovanje z dosedanjimi vodilnimi političnimi silami v FJK je bilo v preteklem mandatu korektno in konstruktivno, za kar ne vidi Slovenska kulturno-gospodarska zveza razloga, da ne bi bilo še naprej tako.

V občinah, kjer je slovenska narodna skupnost gosteje naseljena, ostaja levosredinska koalicija večinska sila. Ne gre spregledati tudi, da ostaja DS na Tržaškem in na Goriškem največja stranka tudi po zaslugi slovenskih volivcev. Politične sile, ki so podprle Massimiliana Fedrigo, so sicer vnovčile visoke odstotke glasov, kar odpira ob že omenjeni zelo nizki volilni udeležbi številna vprašanja. Potrebe po skrbi politike za okolje slovenskega naselitvenega prostora postajajo zato čedalje bolj prioritetne.

Povezane objave

Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ
FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst