fallback-thumbnail

Odprtje menze osnovne šole v Barkovljah - dopis SKGZ tržaškemu županu

Ob aferi, ki je sledila odprtju menze osnovne šole v Barkovljah, je predsednik SKGZ Rudi Pavšič naslovil dopis tržaškemu županu Robertu Dipiazzi.

Spoštovani gospod župan, oglašam se v zvezi s polemikami glede slovenskega traku ob slavnostnem odprtju menze na osnovni šoli Frana Saleškega Finžgarja v Barkovljah. Mnenja sem, da je bila reakcija ob “nerodnosti” pretirana in občutek imam, da se je, kot pravi slovenski rek, naredilo iz muhe konja. Nimam razloga, da bi ne verjel ravnateljici barkovljanske šole Fiorelli Benčič, ki je izjavila, da s slovenskim trakom niso želeli ne žaliti in ne izzivati nikogar. Šlo je za povsem nenamerno dejanje. Takojšnja negativna reakcija nekaterih pomembnih krajevnih medijev, celo vladnih predstavnikov, in vaš hiter poseg pri tržaškem prefektu Balsamu se mi zdijo dejanja, ki presegajo dejanski pomen dogodka oziroma spodrsljaja. Toliko bolj sem se začudil, da so na kraj dogodka prišli celo karabinjerji. Saj se v šoli ni pripetilo kaznivo dejanje! Kot veste, dajejo zakoni pravico Slovencem v Italiji, da izpostavijo v javnosti svoje simbole. Za povsem logično prisotnost italijanskih simbolov in trobojnice bi itak morali poskrbeti odgovorni. Gospod župan, pred nedavnim ste se oglasili v javnosti z apelom naši narodni skupnosti, “naj ustavimo ekstremiste”. Predsedujem organizaciji, ki ni nikoli podpirala skrajnih idej, dejanj in političnega kričanja. Za dialog pa so potrebni umirjeni toni z vseh strani. V tem smislu se mi zdi, da slovenski trak ne more biti povod za politični hrup na račun slovenske manjšine. Te stvari se lahko rešujejo drugače: varnostne sile niso potrebne… Samo z mirnim dogovarjanjem in objasnjevanjem bomo odvzeli argumente "ekstremistom". Menim, da obstajajo pomembnejši razlogi zaradi katerih bi bilo potrebno hitro reagirati in obvestiti krajevne in državne oblasti. Omenil bom le nekatere. Dejstvo je, da se naš zaščitni zakon uresničuje s preveliko počasnostjo. Prepričan sem, da delite z mano željo, da bi predsednik deželne vlade čimprej podpisal dekret o določitvi teritorija, na katerem se bodo uvajale zaščitne norme. To nam je deželni guverner že pred nekaj tedni javno obljubil, da bo storil v nekaj dneh. Bojim se, da odloka ne bomo dobili pod letošnjo božično jelko. Računam na vašo pomoč in posredovanje, saj bi tudi podpisan odlok odstranil nesporazume in napetosti, kar si mi iskreno želimo, kot ste to željo izrazili tudi vi. Kot ste gotovo seznanjeni, rimska vlada namerava ob sprejemanju državnega proračuna drastično nižati finančna sredstva za naše kulturne in umetniške organizacije. Mednje sodijo tudi slovensko gledališče, narodna in študijska knjižnica, nad 200 kulturnih in športnih društev, mediji, založniške, glasbene, izobraževalne in druge ustanove. Gre za kulturno-jezikovno bogastvo naše skupnosti in obenem celotne naše deželne in seveda tudi tržaške stvarnosti. Računam na vašo pomoč in posredovanje pri rimskih oblasteh.

Spoštovani župan, z velikim navdušenjem smo pozdravili pospešeno sodelovanje med Trstom in Ljubljano, za katero imate veliko zaslug. Z županom Jankovićem ste nastavili veliko dalekosežnih načrtov, ki jih povsem podpiramo. Podpiramo tudi vašo obljubo, da bomo v mestu postavili primerno obeležje ob 500-letnici Primoža Trubarja. Računam na vas. Na vas računam tudi, da boste pri guvernerjih naše dežele in Veneta posredovali željo, da se v skupino sogovornikov, ki se dogovarja o novih evroregijskih povezavah, povabi Slovenijo. Ko bi v diskusijah prišlo do kakih težav glede “prestolnice”, si dovolim sugerirati kot sedež obe Gorici, ki sta postali simbol evropskega povezovanja in načrtovanja. Kot vidite, g. župan Dipiazza, veliko je izzivov in odprtih problemov, ki potrebujejo tudi vaše posredovanje in aktivnost. Prepričan sem, da boste s predstavniki šole v Barkovljah našli priložnost za pojasnilo in sodelovanje, kot se to dela med prijatelji in znanci. V predbožičnem času bo to laže, saj bi morali mi, ki se ukvarjamo s politiko, prvi dati zgled dobrote in ljubezni. Predstavnikom slovenske šole pa predlagam, naj vas povabijo na obisk, če je potrebno, tudi v družbi tržaškega prefekta. Izkoriščam priložnost, da Vam, Vašim sodelavcem in mestu Trst iskreno voščim lepe in mirne praznike. S spoštovanjem

Rudi Pavšič Predsednik SKGZ

Povezane objave

FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst
Iz Čedada odločen poziv za dvojezično šolstvo