fallback-thumbnail

Odgovor predsednika SKGZ na očitke SSO

V tiskovnem sporočilu Sveta slovenskih organizacij piše, da si krovna organizacija želi od SKGZ, “da stopi na pot iskrenega dialoga in kostruktivnega sodelovanja s SSO, in to na vseh nivojih in se vključi v prizadevanja, ki naj gredo izključno v korist celotnega slovenskega prebivalstva v zamejstvu.” V zapisanem stavku je izpostavljena ocena, da SKGZ naj bi ne delovala iskreno do sorodne organizacije in ni bila do nje kostruktivna. Obenem smo deležni očitka, da ne delujemo v interesu celotnega slovenskega prebivalstva v zamejstvu.

Mnenje, ki so ga izrekli na seji razširjenega Izvršnega odbora SSO v Gorici, je precej težko in v samem nasprotju z izjavami predsednika SSO Draga Štoke, ki jih poudarja ob vsaki priložnosti, da krovni organizaciji delujeta odlično in to predvsem na nivoju obeh vodstev, oz. predsednikov. Od dveh ena: ali delujemo neiskreno in nekostruktivno do druge krovne organizacije in ne skrbimo za dobrobit celotne skupnosti, ali je naše sodelovanje na visokem nivoju in so zato izrečeni očitki še bolj neutemeljeni. Korektno bi tudi bilo, ko bi v sporočilu za javnost konkretno nanizali primere naše neiskrenosti, nekostruktivnosti in delovanja proti interesu celotne manjšine.

Upam, da so izrečene misli prej izraz “spodrsljaja in hitrosti” pri pisanju tiskovnega sporočila, kot pa stvaren odraz ocen in misli, ki so bile izrečene na seji Izvršnega sveta SSO. Kajti, ko bi obveljala druga varianta, bi se zadeve precej zapletle v odnosih med obema krovnima organizacijama in to ravno v času, ko takšnih napetosti manjšina ne potrebuje.

Izvršnemu svetu SSO predlagam srečanje, na katerem bo potrebno poglobiti in razčistiti izrečene očitke naši organizaciji, da bomo lahko kostruktivno in brez občutkov medsebojne neiskrenosti skupno nadaljevali na poti dialoga in sodelovanja v interesu celotnega slovenskega prebivalstva.

Rudi Pavšič Predsednik SKGZ

Povezane objave

Evropske in občinske volitve: Slovenci v Italiji ostajajo zvesti demokratičnim naprednim silam
Romano Prodi na predstavitvi knjige o Mitji Volčiču in v Novi Gorici ob 20-letnici vstopa Slovenije v EU
V Evropski prestolnici kulture naj ostanejo meje odprte