5699030428267.JPEG

Obisk slovenske parlamentarke na Madžarskem

Erika Kiss Koleš, prva parlamentarna zagovornica slovenske narodnostne skupnosti na Madžarskem, je včeraj obiskala Gorico. Kulturni center Lojze Bratuž in Krožek Anton Gregorčič sta jo povabila na Srečanje pod lipami, pred tem se je sestala s predstavniki uprav, krovnih organizacij SKGZ in SSO ter Slovenske skupnosti (SSk); spremljala sta jo Julijan Čavdek in Erika Jazbar.
»Naša pokrajinska uprava je gojila dediščino, ki so jo za sabo pustili nekateri veliki politiki tega prostora, naj posebej omenim Darka Bratino in Mirka Špacapana. Dosledno se zavzemamo za večjezičnost z uporabo italijanščine, slovenščine in furlanščine na dokumentih, tablah, informativnem gradivu in spletu, saj je prava Evropa ravno Evropa manjšin,« je pred gostjo iz Porabja dejal predsednik pokrajine Enrico Gherghetta, ob katerem je bila podpredsednica Mara Černic. Upravitelja sta izpostavila korake, ki jih je pokrajina naredila na področju izvajanja zaščite; Černičeva je izpostavila večjezične krajevne table, slovensko službo in splošno pozornost do potreb Slovencev, pri čemer je odločilna vloga dveh slovenskih članov pokrajinskega odbora. »Dosegli smo marsikaj. Če so institucije dosledne in pozorne do manjšin, potem tudi okolje dojema, da je večjezičnost vrednota,« je dejala Černičeva, Gherghetta pa je napovedal novost: sej pokrajinskega odbora se bosta do ukinitve pokrajin udeleževala tudi predsednika slovenske in furlanske konzulte, ki ne bosta imela pravice do glasovanja, a bosta lahko opozarjala na potrebe obeh manjšin.
Kiss Koleševa je dejala, da bo marsikatero izkušnjo in dobro prakso iz Goriške skušala prenesti v Porabje. »Tudi Madžarska je dokaj pozorna do manjšin. Priznanih manjšin je trinajst, slovenska pa je med temi najmanjša: v državi živi okrog 5000 Slovencev, od teh 3500 v Porabju. Če se želimo ohraniti, potrebujemo pomoč matice in hkrati madžarske države. Manjšinska zakonodaja je kar dobro urejena. Sedaj, ko smo zastopani v parlamentu, pa lahko napredujemo. Bolje bi seveda bilo, če bi manjšinski zastopnik v parlamentu imel tudi pravico do glasovanja, preko odbora zagovornikov in s pomočjo ostalih poslancev manjšin pa uspemo vseeno marsikaj doseči.«
V občinski palači je poslanko sprejel župan Ettore Romoli, prisotna sta bila še slovenska občinska – sicer opozicijska – svetnika Marilka Koršič in Božidar Tabaj. Župan je izrazil mnenje, da je Gorica premostila najhujše narodnostne sprtosti iz preteklosti in da je po njegovi oceni sožitje v mestu odlično, »čeprav je morda za koga drugega le zadovoljivo«. Nadejal se je, da bo manjšinska poslanka v madžarskem parlamentu dosegla pravico do glasovanja, »drugače je njena vloga le teoretična«. Opozoril je, da Italija ne zagotavlja manjšini sedeža v parlamentu, izvolitev Slovenca omogoča le razpoložljivost ene stranke, ki pa bi se lahko v prihodnosti razblinila. Glede tega je izrazil prepričanje, da bi morala država uvesti volilni sistem, po katerem bi manjšina dobila predstavnika v poslanski zbornici in senatu. Pred slovesom je Tabaj spomnil le, da je bilo pod Romolijem Slovencem prvič omogočeno, da na sejah mestnega sveta spregovorijo v lastnem jeziku.
Erika Kiss Koleš se je v nadaljevanju popoldneva na sedežu SSk sestala še s predstavnikoma krovnih organizacij: SSO je zastopal deželni predsednik Walter Bandelj, SKGZ pa goriški pokrajinski predsednik David Peterin.
(ale, ide)
(Primorski dnevnik, 15. januarja 2016)

Povezane objave

FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst
Iz Čedada odločen poziv za dvojezično šolstvo