srecanje-konzulat-cesnik

Obisk ministra za zamejce Petra Česnika

 

 

Slovenija le navezala stik z novo italijansko vlado

TRST – Slovenija je o položaju slovenske manjšine vendarle vzpostavila politične in diplomatske stike z novo italijansko vlado. To je med včerajšnjim tržaškim obiskom potrdil minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter Česnik, ki se je na slovenskem generalnem konzulatu srečal s političnimi in gospodarskimi zastopniki manjšine, popoldne v Narodnem domu še z zastopniki organizacij in ustanov, ki so včlanjene v SSO in SKGZ. To je bilo prvo uradno Česnikovo srečanje s Slovenci v Italiji in je bilo tudi zaradi tega pretežno spoznavne narave.

Slovenski diplomaciji ni bilo lahko vzpostaviti odnosa z novo italijansko oblastjo oziroma z ministri in državnimi sekretarji, ki so na različnih področjih pristojni za jezikovne manjšine. Za to nosita zasluge veleposlanik v Rimu Bogdan Benko in generalni konzul Vojko Volk, ki sta s potrpežljivimi prizadevanji (in z nemalo težavami) odprla marsikatera vrata v Rimu (Benko) in na deželni ravni (Volk). Uspeh teh prizadevanj bo bližnji rimski obisk (28. 11.) zunanjega ministra Mira Cerarja, ki ga bo gostil italijanski kolega Enzo Moavero Milanesi, v Ljubljani načrtujejo tudi sestanek predsednikov vlad Marjana Šarca in Giuseppeja Conteja. Brez težav pa poteka že ustaljena dobra komunikacija predsednikov držav – Boruta Pahorja in Sergia Mattarelle. Nova italijanska vladna garnitura prej komunicira s Slovenijo, kot s slovensko senatorko.

Česnik je v razgovoru z novinarji pozitivno ocenil srečanja s predstavniki manjšine in pojasnil, da bo od manjšincev iznešena vprašanja, za katera ni pristojen, posredoval zunanjemu ministrstvu. Iz ministrovih besed se je dalo razumeti, da bo največ pozornosti namenil odnosom z Deželo FJK ter oživitvi raznih medsosedskih omizij, komisij in odborov, z delom katerih predstavniki manjšine niso ravno zadovoljni, prej nasprotno.

Senatorka Tatjana Rojc, deželna svetnika Igor Gabrovec in Danilo Slokar, predsednica paritetnega odbora Ksenija Dobrila ter predsednika SKGZ in SSO Rudi Pavšič in Walter Bandelj so ministra in njegove sodelavce seznanila s položajem manjšine in z njenimi odprtimi vprašanji. Vsi si nadejajo »ponovni zagon« italijansko-slovenskih odnosov, medtem ko je predsednica paritetnega odbora priporočila Sloveniji, naj naveže stike tudi z ministrico za dežele Eriko Stefani (Liga), ki je skrb za jezikovne manjšine poverila državnemu sekretarju Stefanu Buffagniju (Gibanje 5 zvezd).

V sklopu notranjega ministrstva te pristojnosti pripadajo Nicoli Molteniju (Liga), ki je formalno predsedujoči vladnega omizja za našo manjšino. Slednje miruje že več mesecev (v sedanji in prejšnji zakonodajni dobi), slovenska diplomatska naprezanja bodo morda prispevala k njegovemu sklicu, do katerega bo vsekakor težko prišlo v tem letu. Česnik, državna sekretarka na ministrstvu Olga Belec, generalni konzul Volk in konzulka Tanja Mljač so se srečali tudi z manjšinskim gospodarskim forumom v sestavi SDGZ, Kmečka zveza, Agrarna skupnost in Zadružna kraška banka. Tudi v tem primeru je šlo za spoznavni sestanek, izstopala pa je potreba po bolj dinamičnih in obenem konkretnih čezmejnih odnosih, ki so na papirju zelo dobri, v resnici pa precej pod nivojem, vsaj takšnim, ki jih narekujejo hitro spreminjajoče se evropske ekonomske in finančne dinamike.

Sandor Tence

 

Primorski dnevnik, 10. 11. 2018

Povezane objave

Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ
FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst