bandelj-novak-pavsic

Obisk komisije DZ za Slovence v zamejstvu in po svetu

 

 

»Nadaljujte z lepimi in uspešnimi zgodbami«

 

TRST – »Vem, da ima slovenska manjšina kar nekaj problemov, ima pa tudi celo vrsto lepih in uspešnih zgodb, pri katerih mora vztrajati.« Predsednica komisije državnega zbora za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmila Novak je s to optimistično mislijo včeraj pod večer končala svoj obisk v Trstu, kjer je prišla na povabilo krovnih organizacij SKGZ in SSO. Predsednica je v spremstvu članov komisije in generalnega konzula Vojka Volka obiskala Narodni doni, Tržaško knjižno središče (TKS), uredništvo Radia Trst A in slovenske televizije, Primorski dnevnik in Slovensko stalno gledališče. »Vodiča« obiska sta bila predsednika SSO in SKGZ Walter Bandelj in Rudi Pavšič.

Zgodbe o uspehu so po oceni predsednice drugačen in bolj pozitiven odnos, ki ga do Slovencev izkazuje Trst, zadovoljivo italijansko financiranje manjšinskih ustanov, TKS in gledališče, »ki igra povezovalno vlogo med zamejstvorn in matico ter tudi med Slovenci in Italijani.« Na teh pozitivnih dosežkih je treba gra­diti prihodnost, med odprta vprašanja je uvrstila nekatera neuresničena določila zaščitnega zakona in vpra­šanje slovenskega parlamentarca v Rimu. Omenjeno je bilo olajšano predstavništvo tako v senatu kot v poslanski zbornici, ki se ne sme omejiti na zgolj načelne in deklarativne olajšave, temveč mora temeljiti na konkretnih zakonskih obvezah.

Tudi predsednica parlamentar­ne komisije, kot resorni minister Peter Česnik, sta prepričana v odločilno vlogo slovenskega zunanjega mini­stra, ki je poklicano, da stalno opozarja Rim na probleme Slovencev v Italiji. Novakova se v slovenskem parlamentu čuti tudi zastopnica Slo­vencev v zamejstvu in v zdomstvu. Med obiskom v Trstu jo je zelo zanimalo tudi, kako mladi gledajo na slovenski jezik in manjšinsko stvarnost na sploh ter kakšno vlogo imajo šole v naši pisani stvarnosti.

Slovenija mora po mnenju ko­misije DZ zelo pozorno spremljati vprašanje državnih prispevkov za slovenske medije v luči morebitnih krčenj, Primorski dnevnik po oceni predsednice komisije igra nenadomestljivo vlogo poročevalca, pomembno pa je njegovo poslanstvo tudi za ohranjevanje in širjenje slovenščine. »Morebitna finančna obubožanost dnevnika in drugih občil, bi predstavljala obubožanost vse manjšine,« je prepričana Novakova, sicer zelo dobra poznavalka razmer v slovenski rnanjšini.

O poslanstvu slovenske besede je bil govor tudi na deželnem sedežu RAI. Odgovorni Radia Trsta A in slovenske televizije so gostom iz Slovenije izpostavili zamude v postopku za novo državno konvencijo, ki je temeljnega pomena za prihodnost slovenskega radia in televizije. Glede Narodnega doma v Filzijevi ul. je Novakova izrazila upanje, da bo Italija uresničila obveze iz zaščitnega zakona. (st)

 

Primorski dnevnik, 15. 11. 2018

 

Povezane objave

Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ
FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst