20221116 - Nataša Pirc Musar

Novoizvoljena predsednica Nataša Pirc Musar na obisku v Trstu

Čeprav Nataša Pirc Musar še ni predsednica republike, kot je včeraj tudi sama poudarila, pač pa novoizvoljena predsednica (do 23. decembra, ko bo nastopila predsedniški mandat), je bilo včeraj v tržaški Ul. Petronio policijsko varovanje zelo opazno, saj je bilo opaziti več maric in drugih vozil ter precejšnje število uniformiranih (in ne) pripadnikov varnostnih organov. »Na takšno varovanje se bom morala še privaditi,« je nasmejano povedala ob prihodu v Kulturni dom, kjer se je pred javnim srečanjem najprej sestala s predstavniki primarnih organizacij slovenske narodne skupnosti v Italiji, kjer je dejala, da so pravice manjšin temeljne človekove pravice.

V foajeju velike dvorane jo je kasneje pričakala mala množica ljudi, ki je novoizvoljeno predsednico – v nedeljo je bila v drugem krogu s 53,87 % glasov na ta položaj izvoljena kot prva ženska izvoljena – sprejela s stoječim aplavzom. Po uvodnem pozdravu Sergija Pahorja in Poljanke Dolhar, prvi predseduje Društvu slovenskih izobražencev, druga pa Slovenskemu klubu, ki sta priredila srečanje, sta Nataši Pirc Musar vprašanja postavljala novinarja Beti Tomsič in Martin Brecelj.

Novoizvoljena predsednica je v sproščenem pogovoru priznala, da je bila odločitev za kandidaturo ena izmed najtežjih odločitev v njenem življenju. K temu koraku so jo nagovarjali mnogi in naposled se je odločila, da izziv sprejme, ker je prepričana, da je lahko na predsedniškem položaju uspešna za doseganje rešitev na področjih, ki so temeljnega pomena za slovensko družbo. To, da se je v predsedniško tekmo podala brez »strankarskega nahrbtnika«, namerava izkoristiti za preboj, ki ga želi doseči v svojem mandatu in sicer odpravo razkola med levim in desnim delom družbe. Ne v smislu poenotenja pogledov na svet, pač pa v zavedanju, da se je mogoče tudi takrat, ko se ne strinjamo v čisto vsem, usesti za mizo in skupaj doseči premike na temeljnih področjih, kot sta zdravstvo in podnebne spremembe. »Moti me, da se v Sloveniji prepiramo o oslovi senci, ko pa bi morali skupaj reševati probleme,« je komentirala in dodala – »mogoče bo to zvenelo naivno, a mislim, da je vredno poskusiti.« (Primorski dnevnik, 17.11.2022)

Povezane objave

Evropske in občinske volitve: Slovenci v Italiji ostajajo zvesti demokratičnim naprednim silam
Romano Prodi na predstavitvi knjige o Mitji Volčiču in v Novi Gorici ob 20-letnici vstopa Slovenije v EU
V Evropski prestolnici kulture naj ostanejo meje odprte