zbornik-konference

Neprizanesljiva fotografìja slovenske manjšine v FJK

 

 

DEŽELA – Predstavili so zbornik z referati in razpravo novembrske deželne konference

 

TRST – Druga deželna konferenca o zaščiti slovenske jezikovne manjšine v Furlaniji Julijski krajini je po dobrih štirih mesecih bogatejša za zbornik, v katerem so zbrani njena poročila in poudarki z razprave. Dvodnevno konferenco, ki jo je po deželnem zakonu o zaščiti slovenske skupnosti treba sklicati najmanj vsakih pet let, je konec novembra priredil deželni svet, ki je gostil tudi včerajšnjo predstavitev zbornika.

»Upam, da gradivo konference ne bo ostalo mrtva črka na papirju,« si je zaželel predsednik deželnega parlamenta Franco lacop. Toda priprave in potek konference je ves čas spremljal njegov namestnik Igor Gabrovec, ki se je včeraj posebej zahvalil Slovenskemu raziskovalnemu inštitutu (SLORI) za strokovno-znanstveno oporo pri konferenci. Raziskovalni inštitut je namreč pripravil štiri strokovne referate, ki so dvodnevnemu posvetu dali ton. Iz poročil in iz razprave smo tako dobili rentgensko fotografijo slovenske narodne skupnosti v Italiji. »Slika ni popačena, prikazuje nas take, kot smo, ne pa take, kot bi hoteli biti,« je dejal Gabrovec, ki je vsebino konference usklajeval s predsednico paritetnega odbora Ksenijo Dobrila, funkcionarji deželne uprave, predstavniki krovnih organizacij SKGZ in SSO ter kolegom v deželnem svetu Stefanom Ukmarjem.

»Iz teh izsledkov izhaja, da je naša manjšina živa, potrebuje pa določene spremembe,« je povzel Ukmar in pri tem pogledal v prihodnost, ki ne obeta ravno mnozične navzočnosti Slovencev v deželnem svetu. »Voščim manjšini vso možno srečo in uspeh,« je svoj nastop zaključil Ukmar. Ta je z Gabrovcem z zakonskim dopolnilom tudi že dosegel, da bo deželni svet prihodnjo, tretjo deželno konferenco priredil v prvi polovici sklica, ne pa šele ob koncu mandata.

Zbornik bo v slovenskem in italijanskem jeziku kmalu dostopen na spletu, za brezplačni tiskani izvod pa lahko zaprosimo v deželnem svetu. Včeraj sta ga predstavila urednika Devan Jagodic in Adriana Janežič, z željami, da bi bil čim bolj koristen, pa so ga spremili senatorka Tatjana Rojc, predsednica paritetnega odbora Ksenija Dobrila in predsednik SKGZ Rudi Pavšič. (pv)

Povezane objave

Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ
FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst