fallback-thumbnail

Neizvajanje zaščitnega zakona: SKGZ in SSO pisali predsedniku Berlusconiju

Ob skorajšnji petletnici od izglasovanja zaščitnega zakona za Slovence v Italiji sta predsednika SKGZ Rudi Pavšič in SSO Drago Štoka naslovila na predsednika italijanske vlade Silvia Berlusconija pismo, ki ga bodo v vednost prejeli tudi minister za deželna vprašanja Enrico La Loggia, minister za stike s parlamentom Carlo Giovanardi ter predsednik paritetnega odbora Rado Race. V pismu je posebej poudarjeno, da sedaj ni več razlogov, da bi vlada odlašala s potrditvijo seznama občin, v katerih bodo veljale posebne zaščitne norme.

Pismo se glasi: Spoštovani predsednik vlade Republike Italije, 14. februarja 2001 je Parlament odobril zakon št. 38, ki zadeva zaščito slovenske narodnostne skupnosti, ki živi v Furlaniji Julijski krajini. Zakon uresničuje ustavno določilo in ponuja naši skupnosti ter z njo celotnemu območju, kjer živi, večje možnosti za vsestranski razvoj.

Resnično smo računali, da bomo ob sklepu zakonodajne dobe lahko beležili večjo žetev na področju udejanjanja zaščitnih norm. Največ težav smo zabeležili pri vprašanju določitve teritorija, na katerem se bo izvajala zaščita. Paritetni odbor, kateremu je zakon poveril nalogo, da sestavi seznam občin, na območju katerih se bo izvajala zaščita, je bil zaradi političnega bojkota večkrat nesklepčen in vlada je v prvem krogu spremenila oz. zavrnila seznam, ki ga je sestavil Paritetni odbor. Decembra lani je Paritetni odbor ponovno odobril spisek občin z dopolnili na podlagi mnenja Državnega sveta. Sedaj res ni več nikakršnih ovir, da bi določitev teritorija, na katerem bo zaščitni zakon veljal, ne našla primerne rešitve s potrebno potrditvijo vlade, kateri predsedujete, in odlokom predsednika republike Carla Azeglia Ciampija.

Spoštovani gospod predsednik! Na Vas se obračava z željo, da bi pred iztekom vladnega mandata postorili vse, da bi predsednik Ciampi lahko podpisal omenjeni odlok. Na takšen način bi se sprožil mehanizem, ki je potreben, da se uresničevanje zaščitnega zakona udejanji v vse smeri in s tem ponudi naši narodnostni skupnosti vsaj nekatere instrumente za nemoten razvoj. Prepričana, da boste razumeli našo skrb in pričakovanje, Vam izrekava odlično spoštovanje.

Rudi Pavšič, predsednik SKGZ Drago Štoka, predsednik SSO

Povezane objave

FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst
Iz Čedada odločen poziv za dvojezično šolstvo