narodni-dom-sv.ivan_

Narodni dom pri Sv. Ivanu: januarja 2018 dokončni načrt

TRST – Na Deželi srečanje Livia Semoliča s projektanti

 

Aprila 2018 izvršilni načrt, potem razpis za oddajo del v zakup – Dela bodo trajala 18 mesecev

 

Januarja 2018 bo izdelan dokončni načrt za obnovo Narodnega doma pri Sv. Ivanu. Aprila bo pripravljen izvršilni načrt. Zatem bo stekel razpis za oddajo dela v zakup. Ko bo ves ta birokratski postopek končan, se bodo lahko začela konkretna obnovitvena dela, ki bodo – po predvidevanjih -trajala 18 mesecev.

Novico o tem zadnjem rokovniku obnove Narodnega doma na Vrdelski cesti je sporočil načelnik pravne posvetovalnice Slovenske kulturno-gospodarske zveze in podpredsednik Narodne in študijske knjižnice Livio Semolič po včerajšnjem srečanju z arh. Laro Carlot, vodjo oddelka za premoženje na deželnem odborništvu za premoženje Furlanije Julijske krajine. Srečanja sta se udeležila tudi arh. Daniel Troncon in arh. Nicoletta Zennaro, ki konkretno sledita obnovitvenim delom Narodnega doma pri Sv. Ivanu in obnovi prvega dela pritličja Trgovskega doma v Gorici.

Na včerajšnjem srečanju so pregledali doslej opravljeno pripravljalno delo. Obnova Narodnega doma pri Sv. Ivanu sodi v »vračanje nepremičnin« v sklopu 19. člena zaščitnega zakona. Postopek je začela Illyjeva deželna uprava. Pred leti je bila določena namembnost obnovljene strukture: v »novem« Narodnem domu bosta imela svoj sedež Slovenski raziskovalni inštitut in Odsek za zgodovino in etnografijo Narodne in študijske knjižnice. Zato sta pripravljalnemu delu pozorno sledila tudi ravnateljica NŠK Luisa Gergolet in ravnatelj Slori Devan Jagodic. Pozneje je bilo odločeno, da bo urejena tudi večja dvorana, namenjena mladini tamkajšnjih slovenskih višjih srednjih šol.

Leta 2007 je bila določena začetna finančna osnova za obnovo strukture: milijon 700 tisoč evrov. Po dodatnih preverjanjih in zahtevah je cena poskočila. Na predlog deželnega odbornika za premoženje Francesca Peronija je deželna uprava odobrila dokončna sredstva v višini 3,5 milijona evrov.

Pripravljalni postopek se je medtem nadaljeval. Strukturo na Vrdelski cesti so si ogledali tehniki deželnega spomeniškega varstva. Pročelje Narodnega doma mora ohraniti sedanjo podobo, pa tudi prostornine ne gre povečati, ostalo pa bo mogoče spremeniti, so odločili. Drugo preverjanje je zadevalo geološko ekspertizo zemljišča. Tla so vlažna zaradi pronicanja vode, so ugotovili. Zato bo treba pri gradnji primerno ukrepati. V kratkem bodo prostore pregledali še gasilci, kot to predvidevajo zakonske norme. Po njihovem poročilu bo mogoče izdelati dokončen načrt, ki ga bo morala deželna uprava – kot rečeno – odobriti januarja prihodnjega leta.

Po prvotnem rokovniku bi morali dokončni načrt izdelati že januarja letos. Pomeni, da je prišlo pri pripravi do enoletne zamude. Livio Semolič je pojasnil, zakaj je do tega prišlo. Pri načrtu ob deželnih uslužbencih sodelujejo tudi zunanji sodelavci. Za vsakega je bilo potrebno izdati razpis, podobno se je zgodilo tudi za določitev koordinatorja del. Vse te birokratske obveznosti so privedle do zakasnitve postopka.

K zamudi pa je prispevala svoje tudi lanska ukinitev pokrajin. Dežela je prevzela v svoje roke celo vrsto nepremičnin, ki so bile dotlej v lasti pokrajin, zaradi česar so postali deželni uradi, uslužbenci in funkcionarji preobremenjeni z delom, kar je upočasnilo pripravo načrta za obnovitev Narodnega doma na Vrdelski cesti.

Po včerajšnjem srečanju na deželnem odborništvu za premoženje kaže, da so bile te težave vendarle premoščene. Sedaj bo treba privesti načrtovanje do konca in dobiti izvajalca del. Ta bi se morala začeti v drugi polovici prihodnjega leta.

Livio Semolič je po srečanju izrazil zadovoljstvo nad doslej opravljenim delom, še posebej pa se je zahvalil odborniku Peroniju, »ki je sprejel vse zahtevane predloge za ureditev Narodnega doma in privolil v podvojitev sredstev za obnovitev.«

Marjan Kemperle

 

Povezane objave

Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ
FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst