Trst - Kronika - Narodni Dom - Okrogla miza o Narodnem domu

Narodni dom: Hotel Balkan oziroma Evropa

TRST – Okrogla miza Narodni dom 2020 v organizaciji SKGZ

 

Bo v stavbi na Filzijevi 14 dišalo po čevapčičih? Zna se dogoditi, če bo sprejet predlog, ki ga je iznesel udeleženec včerajšnjega večernega srečanja Narodni dom 2020 – Rojevanja idej o prihodnosti Trsta, ki ga je v Narodnem domu (ND) organizirala Slovenska kulturno-gospodarska zveza. Mož je namreč predlagal, naj v ND obratuje restavracija z balkanskimi jedmi. Tudi drugi – tako deželni svetnik Stefano Ukmar, bivši odbornik Edi Kraus in vidni predstavnik SKGZ Livio Semolič – so izpostavili, naj postane ND središče slovenske in drugih tržaških skupnosti, v prvi vrsti tistih z območja bivše SFRJ.

Srečanje, ki ga je vodil Martin Lissiach, je uvedel predsednik SKGZ Rudi Pavšič. Kako vsebinsko napolniti 8 tisoč m3, ki odgovarjajo okrog 3 kv.m. površine? Katero namembnost dati v prihodnje Fabianijevi palači? Udeleženci okrogle mize so predstavili vrsto zanimivih zamisli. Gre za začetek javnega razmisleka, v katerega naj se vključijo vsi, ki jim je usoda ND pri srcu. V pričakovanju leta 2020, ko naj bi naša skupnost, na osnovi obljub, dokončno razpolagala z ND.

Arh. Dimitri Waltritsch je izhajal iz pričakovanj, ki govorijo v prid razvoju Trsta. ND bi po njegovem moral imeti večfunkcionalno vlogo, ki jo je imel ob svojem nastanku; dejavnosti bi se morale v njem »pretakati.« Prilagojen naj bo sodobnim svetovnim standardom in odprt širšemu teritoriju. »Važna je ambicija in odprt pogled v prihodnost.« Arh. Donatella Ruttar se je zaustavila pri osnovah ureditve Slovenskenskega multimedialnega okna (SMO) v Špetru, ki so, glede na uspeh, lahko koristne tudi novemu ND. SMO je vključujoč projekt in želi obiskovalca, kateremu ponuja krajinsko pripoved, »zasnubiti.« Gre za živ in kritičen prikaz hribovitega obmejnega območja. Naj bo tudi ND odraz teritorija? Poljanka Dolhar, ki je spregovorila v imenu Slovenskega kluba, je tega mnenja. Novi ND bi moral ponoviti sistem delovanja izvornega ND: v njem bi se morale odvijati razne društvene in komercialne dejavnosti: »življenje.« SK pravi, da bi v ND lahko nastale multifunkcionalna dvorana, slovenska galerija in pinakoteka, promocijska pisarna, trgovina z obrtniškimi izdelki in kmetijskimi pridelki, rezidenca za gostujoče umetnike, gledališče za otroke, kavarna, restavracija, terasa za poletne prireditve. Livio Semolič je orisal veliko delo, «ki temelji na vztrajnosti, potrpežljivosti in kooperativnem pristopu za pridobitev Narodnih domov. Serracchianijina deželna uprava je vložila največ energije in sredstev v pozitivno rešitev tega vprašanja. Semolič izpostavlja ovrednotenje, in ne vračanje ND, v korist celotne tržaške, in primis slovenske, a tudi drugih narodnih manjšin. Poslanka Blažina je spomnila, da gredo prizadevanja v smer rešitve upravnih postopkov za razpolaganje z ND, ki bo menda postal deželna last; skupina strokovnjakov bo pripravila načrt za ND. Ob omenjenih so se v razpravi oglasili Samo Pahor, Rossana Pettirosso, Luciano Ferluga in Slavko Švara. (mch)

Povezane objave

Predstavili blagovno znamko Slovenci v Italiji
Na srečanju mladih Slovencev iz zamejstva in sveta zagotovila o nadaljnji podpori
Republika Slovenija obeležuje Dan državnosti